5 augusti, 2018

Allt tuffare på seglings-VM

Fjärde dagen av seglings-VM i danska Århus bjöd stundtals på riktigt mycket vind. Dagens svenska seger stod Josefin Olsson för i Laser Radial när hon vann första racet för att sedan bli femma i det andra och avancera till en elfte plats.

 

– Det var riktigt skönt att se ”Jossan” visa vad hon kan, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Även i 49erFX seglade de svenska tjejerna bra i den skiftiga vinden. Vilma Bobeck/Malin Tengström tappade visserligen några platser i totalen, men är bra med på tolfte plats och Julia Gross/Hanna Klinga börjar avancera efter en svajig inledning. De ligger nu på 15:e plats.

– Både Julia/Hanna och Vilma/Malin visar stor potential och kan de undvika misstag som tjuvstartar och kapsejsningar så kan de kliva upp i toppen, säger Magnus Grävare.

I Laser Radial har Josefin Olsson som sagt fått fart på båten, men i Laser Standard hade Jesper Stålheim en lite sämre dag när han blev 20:e och elfte båt i de två racen och föll från åttonde till tolfte plats.

I 49er brukar fler svenska båtar vara med och slåss i toppen. Med en dag kvar av grundserien ser det ut som och samtliga tre svenska besättningar ska kunna ta sig till guldfleet där de 25 bästa i klassen slåss om en plats i medaljfinalen – trots att ingen av de tre visat sig från sin allra bästa sida ännu.

På söndagen var det Hannes Westberg/Albin Boman som var bäst bland svenskarna i klassen med en sjunde och en sjätteplats. De är nu på 17:e plats i totalen. Endast en placering efter Fritiof Hedström/Otto Hamel. På 22:a plats ligger Carl P Sylvan/Marcus Anjemark.

Fortfarande är det i herrarnas 470 och i Finnjolle som det går bäst för svenskarna. Dessa två klasser hade vilodag på söndagen. På måndagen väntar två dagars guldrace i 470 och Finnjolle och därefter ytterligare en vilodag innan det är dags för medaljfinal med de tio bästa i varje klass.

Foto: Pedro Martinez (Josefin Olsson) och Jesus Renedo (Vilma o Malin).