Över 200 deltagare på NM i Optimist i Båstad

Garmin har gjort sin största satsning på nordisk ungdomssegling någonsin genom ett samarbete med Svenska Optimistjolleförbundet. Samarbetet innebär att Garmin stöttade Nordiska Mästerskapen i Optimist 30 juli till 3 augusti i Båstad. NM 2018 samlade över 200 deltagare, både pojkar och flickor från de nordiska länderna samt även med deltagande från de baltiska staterna.

Över 1 000 seglingsintresserade väntades till Båstad under seglarveckan och NM i optimist mellan 30 juli till 3 augusti då sommarstaden öppnade upp för deltagarna, deras familjer och åskådare.

– Optimistsegling är för många en inkörsport till ett liv på vattnet och för en del det första steget till en karriär som idrottsman eller idrottskvinna inom sporten. Ungdomar idag är mer uppkopplade än tidigare generationer och ser teknik som en naturlig del i sitt liv. Garmin ser det som en förmån att kunna vara med och att bli inspirerade av och sporra dessa unga talanger till att prestera och ha roligt på vattnet, säger Jan Silfvén, produktchef marin, Garmin.

– Garmin berikar passionerade sportutövare världen över och det är fantastiskt roligt att vi nu tillsammans kan hjälpa framtidens seglare att ha kul och stimulera dem till fortsatt engagemang, säger Fredrik Liljegren, ordförande i Svenska Optimistjolleförbundet.

Garmin är även official supplier till Volvo Ocean Race 2017–2018. Man kan se detta nya engagemang i ungdomssegling som ett sätt att knyta ihop säcken när företaget både stöttar elit- och ungdomssegling. De flesta America´s Cup, Volvo Ocean Race samt OS-seglare har en gång börjat sin seglingskarriär i en Optimist och klassen är en av det mest respekterade inom segling. Totalt finns det ca 25 000 Optimistjollar bara i Sverige.

Deltagarna i Nordiska Mästerskapen i Optimist har alla kvalificerat sig till tävlingen via olika rankingseglingar nationellt och är bland de bästa i sina respektive länder vilket borgar för spännande dagar i Båstad. Josefin Åkesson, en av flera tränare för det svenska laget, ser fram mot spännande och utslagsgivande seglingar och speciellt lag-seglingen mot Danmark som alltid brukar vara jämn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*