26 augusti, 2018

Nu öppnar Svedea ansökan till Båtstipendiet 2019

Att det oftast är männen som står bakom rodret på svenska fritidsbåtar visar flera undersökningar Svedea genomfört. För att öka jämställdheten och säkerheten till sjöss instiftades Båtstipendiet för fyra år sedan. Nu startar ansökningsperioden för Båtstipendiet 2019.

Idén bakom Båtstipendiet uppstod på grund av ojämställdheten till sjöss, vilket flera av Svedeas båtlivsundersökningar visat. Företaget ville bidra till att fler kvinnor skulle ta plats bakom rodret genom att låta åtta kvinnor varje år gå en intensivkurs i att lägga till, navigera och framföra båten i hög fart.

– Vi tror att många kvinnor vill köra själva, men behöver lite hjälp i rätt riktning. Sen handlar Båtstipendiet i viss mån om säkerhet också. Om något händer den som normalt sköter båten är det bra om det finns fler som klarar av att ta den och passagerarna i säkerhet, säger Göran Södergren, produktchef för båt på Svedea.

En viktig poäng med intensivkursen är att deltagarna får prova på olika moment i trygg miljö under professionell handledning. Här är det tillåtet att göra lite fel, precis som alla båtförare gör emellanåt.

– Att genomföra den här kursen tillsammans med andra kvinnor som befinner sig på ungefär samma nivå skapar trygghet och en stark gemenskap i gruppen. Jag fick se åtta kvinnor utvecklas och bygga ett självförtroende under en helg som ledde till en sommar där även de fått stå bakom rodret, säger Lotta Sundqvist, Svedeas representant under årets kurs.

– Alla kvinnor som lämnat rodret till männen borde ta chansen och söka Båtstipendiet. Båtlivet blir roligare om körglädjen kan delas. Så jag vill tipsa alla som vill gå en riktigt bra grundkurs att fylla i ansökan på vår hemsida. Ansökningsperioden för 2019 har redan startat, avslutar Göran.

Fakta Båtstipendiet 2019

  • Vänder sig till kvinnor över 18 år
  • Ansökningsperioden sträcker sig till 30 november 2018
  • Omfattar kostnadsfri intensivutbildning inklusive manöverintyg
  • Pågår en helg under våren 2019

www.Svedea.se