27 augusti, 2018

Nytt 26 m flaggskepp från Princess Yachts

Helt nya Princess Yachts Y85 blir båtbyggarens nya flaggskepp bland deras Flybridge Motor Yacht. Båten är framtagen i samarbete med designers från Olesinski och Pininfarina. Den stora yachten är god för 33 knop med dubbla MAN V12 dieselmotorer.

Princess Yachts har tagit ett rejält grepp på både kunder och konkurrenter. Företaget levererar stora vinster samtidigt som det är inne i en fas av produktlanseringar.

På den stundande flytande båtmässan i Cannes ska nya R325 visas. Det blir en mycket speciell båt som knappast är tänkt för vanliga båtägare. Dessutom ska varvet visa fem nya modeller den kommande tiden.

Det 53-åriga båtföretaget har nu avslöjat bilder och detaljer om det nya flaggskeppet i sin Motor Yacht class, helt nya Y85. Den får sällskap av Princess övriga modeller i samma storleksklass; Y75 och Y88.

Båten är helt handbyggd vid produktionsanläggningen i Plymouth i England. För design och konstruktion svarar Princess Design Studio tillsammans med designern Olesinski, som har ritat åtskilliga modeller för varvet genom åren, och italienska Pininfarina, mest kända för sina bilmodeller i samarbete med bland andra Ferrari.

Teamet har fokuserat på att både konstruera en båt med stor innervolym och att ta fram en snygg båt med Princess linjeföring. En flybridgebåt har onekligen sina fördelar i sådant väder som vi hade i somras. Båtens flybridge är fullt utrustad med bland annat wet bar, grill och kyl samt en stor avdelning med solbädd. För den som behöver skydd mot sol och regn finns en praktisk hardtop.

Övriga däcksutrymmen ger plats till en stor U-soffa, solbäddar och en väl tilltagen hydraulisk badplattform.

Båten kan en grunddesign, men kan anpassas till respektive köpare. Bland annat med skjutdörrar, pentry och ”sociala ytor” på flera platser.

Förarplatsen kan avskiljas från resten av båten och besättningen kan röra sig diskret ombord för att inte störa ägaren med gäster och familj. Under däck finns flera olika lösningar för kabiner.

Motoriseringen i Princess Y85 är dubbla MAN V12 dieselmotorer med antingen 1 800 eller 1 900 hk. Den senare bestyckningen ger en toppfart på 33 knop. Enligt Princess är bränsleförbrukningen 13 procent lägre än med traditionella skrov tack vare att företaget använder Princess eget V-skrov med effektiv design.

 

Tekniska fakta

Längd:         26,2 m

Bredd:          6,3 m

Djup:            1,77 m

Vikt:              66,5 ton

Bränsle:       11 000 liter

Vatten:         1 500 liter

Hålltank:      600 liter

Motorer:       MAN V12 (2 x 1800mhp), fart 30–32 knop

MAN V12 (2 x 1900mhp), fart 31–33 knop

Info:              https://www.princessyachts.com/