4 september, 2018

Mange Olsson Priset och Stipendier utdelade

På måndagen 3 september delades de årliga stipendierna ur Mange Olssons Minnesfond ut vid en ceremoni på Nya Djurgårdsvarvet i Stockholm. Årets pristagare – Ida Svensson och Julius Hallström – är två unga, positiva seglare som redan kommit en bit i sina internationella karriärer. Samtidigt fick nyzeeländaren Grant Dalton motta Mange Olsson Priset.

Ida Svensson och Julius Hallström är båda 21 år och har även det gemensamt att de båda är gastar. Ida i Nacra 17 (tillsammans med förra årets stipendiat Rasmus Rosengren) och Julius i olika storbåtsteam – bland annat svenska Artemis Racing.

Ida Svensson, som får Team SCA-stipendiet, är en glad och målmedveten seglare som älskar allt som har med seglingen att göra. Under de senaste tio åren har hon seglat en rad olika klasser som Optimist, E-jolle, Laser, 29er, 49erFX, Moth, M32, F18, Nacra 17 och foilande Nacra 17. Hon var rorsman fram till januari 2018, då hon började gasta för att fortsätta utveckla sina seglingsförmågor. Som rorsman har Ida meriter så som silver på ungdoms-VM, NM-guld samt ett par SM-silver.

Nu seglar hon Nacra 17, den foilande OS-katamaranen. I hennes första tävlingar som gast kom hon 23a på Världscupen i Hyères samt på 18e plats på VM i Århus. Det stora målet är OS i Tokyo 2020 i Nacra 17.

– Jag är otroligt glad och stolt att ha blivit tilldelad Mange Olssons stipendium. Det är en stor ära. Superroligt att få uppmärksamhet för något man lägger ner så mycket tid och energi på och som man älskar att göra. Det gör mig ännu mer peppad att fortsätta, säger Ida.

Julius Hallström,  är stor, stark och har rätt mentalitet för seglingen. Som jolleseglare har hans karriär mest handlat om att gasta i 49er. Men för ett par år sedan tog han klivet över till storbåtskappsegling. Får något år sedan ingick Julius i Artemis Youth Team men tack vare sin fysik och seglingskunskaper fångades han även upp Artemis Racing. Julius är en mycket duktig och lojal teamspelare och lagkamrat, som man gärna vill ha i sin besättning.

– Jag är givetvis jätteglad över att ha fått Mange Olssons Stipendium. Jag träffade aldrig Magnus men jag har hört så många häftiga historier om honom – om vilken fantastisk människa och seglare han var. Och att han alltid var glad. Det här stipendiet är ett bra tillskott för mig, säger Julius.

Julius är engagerad i Extreme Sailing Series med Team SAP, RC44 Championship Tour med Artemis och Fast40+ Series med Team Elvis.

– Mitt stora mål är att vara med i Americas Cup – helst med Artemis Racing, om de väljer att ställa upp. Annars med något annat team. Ett annat mål är att delta i nästa upplaga av Volvo Ocean Race, säger Julius.

Samtidigt med stipendieutdelningen fick den nyzeeländske seglaren och Americas Cup-mästaren Grant Dalton ta emot den internationella utmärkelse Magnus ”Mange” Olsson Priset 2018. Priset, som delas ut i samarbete med Helly Hansen, premierar en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden.

– Det är en stor ära för mig att få ta emot det här prestigefulla priset. Mange var en sann legendar och satte verkligen färg på vår sport. Jag kände Mange under 20 år och hans kärlek till sporten och till livet självt har även påverkat mig och mitt seglarliv, säger Grant Dalton.

Grant Dalton, från Auckland, är framför allt en ledare inom storbåtssegling där han visat en unik förmåga att framgångsrikt leda världsklasslag till stora segrar. Han tar nu också plats i den celebra skara med tidigare pristagare som inkluderar Torben Grael, Brasilien, Ben Ainslie, Storbritannien, Stan Honey, USA och Santiago Lange, Argentina.

Med priset följer också uppdraget att under ett år vara mentor för Mange Olsson-stipendiaterna 2018 – Ida och Julius.

– Den biten ser jag verkligen fram emot. Det ska bli roligt att få vara mentor för Ida och Julius – vilket är något som jag tror kommer att ge mig lika mycket som det kommer att ge dessa unga seglare. Segling är en sport som erbjuder så mycket och jag ser fram emot att ge något tillbaka, i Manges namn, säger Grant Dalton.

Foto: Tommi Rotonen (Ida) / Tristan Stedman (Julius).