Elegant jänkeglidare i ny version

Eleganta Palm Beach GT 50 visas i en ny version på Fort Lauderdale International Boat Show 31 oktober – 4 november. Därmed finns denna USA-båt som både Express och Open.

Det går knappast att ta miste på linjerna på den här eleganta båten från Palm Beach Motoryachts. Det är en stabilt byggd båt god för över 40 knop med en ekonomisk marschfart kring 30 knop. Vid en fart på 35 knop anges bränsleförbrukningen till 151 liter diesel per timme, vilket får anses lågt för en 16,4 m lång båt på 13 ton.

Det är den mer öppna versionen (Open) som visas i Ft Lauderdale och därefter får sin europeiska premiär på BOOT Düsseldorf i januari 2019.

Varvet har gjort noggranna undersökningar för att se vilken ny modell som skulle vara mest gångbar. Det var så Palm Beach GT50 föddes. Designen är både klassisk och sportig för båten som är utrustad med Volvo Penta IPS 600-motorer.

Under de första testkörningarna nådde båten beräknade 42 knop och kunde marscha i 35 knop med ett par IPS 800, som är på 600 hk vardera. Förutom den noterade förbrukningen på 151 liter i timmen vid 35 knop uppmättes 90 liter i timmen vid 25 knop. Det är riktigt bra för en båt i den här storleken.

En förklaring, enligt båttillverkaren, är den speciella skrovform som används av Palm Beach. Den ska ge lägre motstånd i vattnet samtidigt som bogen ligger ganska lågt mot sjön.

Skrovet är helt och hållet byggt med injiceringsteknik och vinylester förstärkt med glasfiber. I överbyggnaden och i däcket används desto mer kolfiber för viktens och styrkans skull.

Som framgår av bilderna här intill är även båtens interiör klassiskt designad med snygga materialval och svepande linjer. Akteröver finns en stor badplattform med teakdäck, något som fortsätter även längre in i båten.

Produktionen av ännu en ny modell – GT60 – är också i full gång. Den båten beräknas få en toppfart på cirka 50 knop och världspremiär i september 2019. Därefter lanseras en ännu större modell, GT70.

 

Tekniska fakta

Längd:         16,4 m

Bredd:          4,5 m

Djup:            0,93 m

Vikt:              13 000 kg

Bränsle:       1 500 liter

Vatten:         500 liter

Hålltank:      230 liter

Motorer:       2xVolvo Penta IPS800S

Info:              www.palmbeachmotoryachts.com

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*