4 december, 2018

Kom härskaren på besök i båten i sommar?

Sjön suger – energi – och det kan gå ganska snabbt att du som båtförare tappar i energi som i sin tur gör att ditt sinnestillstånd dippar ganska kraftigt. Ett fenomen som kan inträffa då är att du omedvetet börjar förminska människor runtomkring dig. Det är den klassiska härskartaktiken som gör entré i just din båt. Så vad kan du göra för att undvika detta fenomen?

Du har säkert sett och hört det själv, framförallt i hamnar då du själv sitter på land eller i en båt bredvid som åhörare och bevittnar hur andra kommunicerar i båten på ett sätt som de måste be om ursäkt för senare. Eller så kanske du har upplevt det själv, mitt under tilläggningen eller någon annan situation som känns stressig och kaotisk – pulsen är stark och kommunikationen brister.

Särskilt i hamnar är det många som inte tänker på är att deras eget biologiska batteri kanske är totalt tömt när de väl närmar sig bryggan. De har spenderat timmar på att ta sig till sin destination där de ska möta upp vännerna för en god middag. Därför har de väntat med att både dricka och äta och löper därmed stor risk att omedvetet börja stjäla energi från andra.

Här är några tips för att undvika att du själv blir en härskare:

  1. Inventera ditt eget biologiska batteri

Inventera ditt eget sinnestillstånd innan du utsätter dig för någon typ av utmanande situation. Var är du på en tiogradig skala? Är du på plus – ja då är det bara att köra på, men är ditt eget biologiska batteri nästan halvtomt eller helt tomt – fundera på vad du behöver göra för att fylla på ditt batteri så att du själv slipper bli en härskande energitjuv.

  1. Mat innan maten

Om du börjar känna dig såsig och ha svårt att ta beslut, då är det bra att ha lite nödenergimat till hands. Frukt, nötter, russin, kokta ägg, ölkorv eller en avokado som du kan få i dig innan du ska utsätta dig för en situation som kräver många mikrobeslut på kort tid.

  1. Ge feedback vid rätt läge

Om du vill ge feedback till dina besättningsmedlemmar om hur saker kanske kan göras ännu bättre nästa gång ni lägger till – se till att göra det när du känner att ditt sinnestillstånd är på plus. Risken är annars att feedback uppfattas som kritik vilket kan göra att din besättningsmedlem hellre sätter sig som passiv i båten eller i värsta fall vill stanna på land.

  1. Var förbered på flera olika scenarier

Var din egen filmregissör. Bestäm i förväg vilka manövrerings- och tilläggningsmoment ni ska göra i båten inför kommande utmanande situation. Ha en eller flera reservplaner som ni kan ta till om plan Ett inte fungerar.

*Hur man hanterar och värjer sig från härskande energitjuvar i båten återkommer jag till vid ett senare tillfälle ;-).