12 februari, 2019

Soldriven yacht för havet

Det här är den allra första havsgående helt soldrivna båten, enligt tillverkaren SolarImpact Yacht AG. Ombord den 24 m långa katamaranen kombineras högteknologi, hållbarhet och lyx med futuristisk design.

Det verkar lite tveksamt att båten här intill med sina öppna sidor och ytor är mogen för oceanfart, men av bilderna här intill att döma är designen minst sagt modern och luftig. Solcellspanelerna på taket visar att det finns gott om plats för att hämta solkraft också.

Det schweiziska företaget SolarImpact Yacht AG ville konstruera en yacht med ett innovativt och högteknologiskt koncept för att ge lyxig komfort i kombination med hållbarhet. Konceptet visades på båtmässan i Cannes i höstas i en virtuell 3D-modell. Enligt företaget kommer yachten att ha ett mycket lågt energibehov och därmed mycket lång räckvidd med solcellsdrift.

Designen har tagit hänsyn till hög sjö och att yachten ska ha tyst framdrift. Skrovtekniken är baserad på den sedan 1938 så kallade SWATH-principen (Small Waterplane Area Twin Hull) med vätskefyllda katamaranskrov.

Alla system ombord använder solen som en primär energikälla. Solbåten är självförsörjande med en högsta hastighet på över 20 knop. Alla viktiga system är automatiserade, så att båten kan hanteras av en person.

Den 78 fot långa yachten har en boyta på totalt 340 kvadratmeter i tre nivåer. Solcellerna täcker cirka 300 kvadratmeter och dessutom finns en dieselgenerator för att garantera båtens driftsäkerhet även vid ogynnsamma förhållanden.

SolarImpact har samarbetat med europeiska teknikpartners för att utveckla drivteknik och energiförsörjning, bland andra österrikiska Kreisel Electric GmbH & Co. KG. Företaget är känt för utvecklingen av högeffektiva batterier. Solcellerna kommer från SunPower och Solbian har levererat flexibla solmoduler.

 

Tekniska fakta

Längd:         23,95 m

Bredd:          9,90 m

Djup:            2,05 m

Vikt:              69 ton

Material:       aluminium

Designer:    Marlena Ratajska

Kabiner:       4

Motoreffekt: 2×500 kW

Batterier:      720 kWh

Generator:   2×65 kW

Toppfart:      22 knop

Vatten:         800 liter

Info:              www.solarimpact-yacht.com