10 000 Optimister och 5 000 Laser

Mängder av segeljollar står oanvända runt om i Sverige. Det är anledningen till att jolleentusiasten Bo Österberg försöker få igång dessa båtar igen.

– Jag önskar att alla barn i Sverige ska få leka och staka omkring vid stranden med en flotte från tre, fyra år och sedan ro en liten båt, få vattenvana och inse vikten av att kunna simma, säger Bo Österberg.

Bosses idé är att barn ska kunna prova en Optimistjolle vid åtta års ålder. Den som har intresse och talang ska sedan erbjudas kappsegling.

– Kappsegling utvecklar kunnandet att segla och social kompetens mycket snabbt. Vid 13 års ålder kan de få prova och kappsegla Laser 4.7 med den minsta riggen och sedan gå vidare.

– Att lära sig segling i en Optimistjolle och därefter i en Laser anser jag är oslagbart.

Bo Österberg vet vad han talar om. Han har gjort mycket för junior-utbildningen i GKSS Långedrag 1961–62, i Nynäshamns SS i 40 år och i sin hemmahamn Fagerviken sedan 2005.

– Jag har rest och kappseglat mycket i Sverige och ser nu hur mer än 10 000 Optimister och mer är 5 000 Laserjollar ligger oanvända. Dessa båtar kan för en liten penning uppdateras till utmärkta skolbåtar.

För mer information om seglingarna i Fagervikens SS, se reportaget i Båtliv 5-2018:

Bildtexter:
Båtar finns och många jollejuniorer vill tjäna en slant som instruktörer på sommaren. Mängder av jollar runt om i Sverige skulle kunna användas bättre.

6 reaktioner till “10 000 Optimister och 5 000 Laser”

 1. Det låter som en jättebra idé! Vår båtklubb (i Årsta i Stockholm) har börjat fundera i liknande banor. Hur ser vi till att nästa generation båtentusiaster skapas? Kanske borde vi rusta några optimister och laser och ha öppethusdagar på klubben?

 2. Bra initiativ! Har seglat och kört motorbåt i hela mitt 57 åriga liv. Det finns fortfarande inget som ger sån glädje och fartupplevelse som sitta i en segeljolle och vara ett med vind och vatten. Motorbåtar är kul men ger inte alls samma känsla. Det spelar ingen roll vilken jolle det är. Seglar fortfarande optimist ibland men helst 470 som är min nya favorit.

 3. Bra initiativ! Har seglat och kört motorbåt i hela mitt 57 åriga liv. Det finns fortfarande inget som ger sån glädje och fartupplevelse som sitta i en segeljolle och vara ett med vind och vatten. Motorbåtar är kul men ger inte alls samma känsla. Det spelar ingen roll vilken jolle det är. Seglar fortfarande optimist ibland men helst 470 som är min nya favorit.

 4. Sola Seglarskola
  Har ca 180. – 200 elever på optimist o katamaran varje sommar
  Fantastiskt att se att ett barn som aldrig suttit i en båt på måndagen seglar duktigt på fredagen
  ??????

 5. Hej
  Jag är ledare i Friluftsfrämjandet i Haninge och funderar på hur vi skulle kunna starta en segelskola i kommunen. Finns det nån intresserad av detta i Haninge? Efter sommaren kommer jag kolla med kommunen vad de tycker om det. Tillgång till lokal ser jag som det första problemet att lösa..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*