13 mars, 2019

Mer jämställdhet till sjöss

På Internationella kvinnodagen 8 mars lanserade Stena Line ett nytt fokusområde för sitt hållbarhetsarbete – Equality and inclusion. Detta är ett viktigt steg företagets satsning för att skapa en hållbar arbetsmiljö, fri från trakasserier.

Stenas övergripande mål är att bli en ledare inom hållbar sjöfart och en viktig del av det arbetet är att skapa en hållbar arbetsmiljö, fri från trakasserier, där alla har lika möjligheter.

Företagets hållbarhetsstrategi bygger på ett antal fokusområden som är knutna till FN:s globala mål för hållbar utveckling och direkt relaterade till verksamheten. Equality and inclusion blir företagets femte fokusområde, och kommer att komplettera de befintliga fyra områdena – Clean energy, Good health and wellbeeing, Life below water och Responsible consumption som lanserades 2016. Inom varje område sätts ambitiösa mål, utvecklingen övervakas och redovisas noggrant årligen.

– De långsiktiga målen för Equality and inclusion är att vi ska ha minst 30 procent kvinnliga chefer år 2022 och en nollvision när det gäller trakasserier. Arbetet har redan påbörjats med två nya policyer för att motverka trakasserier och främja lika möjligheter som lanserades förra året, säger Margareta Jensen Dickson, People Head of Stena Line.

Under 2019 kommer Stena Line att fokusera på initiativ för att motverka trakasserier, förbättring av rekryteringssystem och rutiner, öka intresset för jobb inom sjöfart bland både kvinnor och män – samt att engagera sig i Maritime UKs ”Women in Maritime Pledge”, som förbinder hela företaget att ”skapa en kultur som aktivt stöder och hyllar mångfald på alla nivåer, i hela vår organisation och bransch”, som Stena Line undertecknade 2018.

Mångfald ibland medarbetare bidrar inte bara till en bättre arbetsmiljö, det hjälper också Stena Line att bättre förstå och bemöta sina kunder.

Foto: Emelie Asplund.