20 mars, 2019

Instegsmodell från Johnson Yachts

För den som har ovanligt gott om pengar finns det nu en ny ”instegsbåt” i yachtvärlden, det vill säga en yacht som överkomlig i pris. Allting är relativt, men Johnson 80 har allt som behövs för ett ytterst bekvämt båtliv.

Johnson 80, som byggs i Taiwan sedan 1987 och har byggt cirka 350 yachter, har fyra stora sovrum i standardutförandet, men som alla yachter kan hon mer eller mindre skräddarsys för den som betalar. Yachten har en marschfart på 19 knop och toppar 27 knop.

För designen svarar Dixon Yacht Design, som har skapat båten med Johnson Yachts signatur: en rad med vertikala fönsterytor. Inredningen är designad av Karen Lynn Interior Design med målet att låta ägaren kunna ha ”avslappnade fester med sina närmaste vänner”.

Johnson Yachts beskriver sin nya 80-fotare som en modell för den som köper sin första yacht. Därmed torde marknaden vara något begränsad, i alla fall på våra breddgrader.

Företaget har dock 30 års erfarenhet av yachtmarknaden med särskilt fokus på att bygga yachter med stora innervolym. Varvet understryker att innerdesignen är en starkt bidragande orsak till att den här båten upplevs som mycket rymlig med väl tillvaratagna utrymmen.

Yachten har ett väl tilltaget skrov (6,30 m bred), som också ger stora innerutrymmen.

Johnson Yachts har tagit fram grunddesign för fyra olika inredningsalternativ, så att varje båt som byggs i praktiken kan bli olika de andra. Enligt tillverkaren tävlar inredningen volymmässigt med båtar som är cirka 100 fot långa.

Tekniska fakta

Längd:      24,4 m

Bredd:      6,30 m

Djup:        1,85 m

Motorer:   2xMAN V12-1550 HP

Bränsle:    5 867 liter

Vatten:     1 211 liter

Vikt:          65 ton

Info:          www.johnson-yachts.com