29 mars, 2019

Kombinerad entyps- och familjebåt från Dehler

Dehler tar klivet in på en helt ny arena med sin nya modell Dehler 30 one design. Båten kan förvandlas från cruiser till kappseglare med några enkla manövrar.

Dehler är en av pionjärerna inom performance cruisers och high-performance kappseglingsbåtar, något de har ett gott rykte om i hela världen. Dehler 30 one design innebär dock att segelbåtsmärket, som ägs av Hanse Yachts, sätter en delvis ny kurs för att locka till sig dem som vill kappsegla i entypsklass.

Med bevarad hög komfort ombord går det att förvandla 30-fotaren till en snabb kappseglare, som enligt tillverkaren ska sätta nya standards i sin klass.

– Vi vill ha en snabb och lätt båt som är kapabel att vinna regattor utan att man måste ge upp komforten ombord, säger designern Matthias Bröker från judel / vrolijk & co.

Uppgiften för designerteamet var minst sagt utmanande. De använde de allra senaste material tillsammans med den senast tekniken för att lyckas.

– Även om det yttre ger sken av en futuristisk och sportig båt har vi skiftat från målsättningen att bygga en cruiser-racer till racer-cruiser, säger projektledaren Karl Dehler.

Båten är optimerad för double handed eller segling med en liten besättning. Båten har bland annat barlasttankar på 200 liter ombord för att maximera viktfördelning och stabilitet.

Båten är byggd med vakuuminjicering och komposit för att ge extrem strukturell styrka. Bogsprötet är borttagbart för att förenkla manövreringen och båten har en lättrimmad kolfibermast för att ge en låg tyngdpunkt. Dubbla roder är standard. Kölen är en strömlinjeformad blybulb på 900 kg.

Boutrymmena är fördelade på två komfortabla kojer akteröver och en rymlig dubbelkoj i förpiken. Utrymmet i fören kan också användas för segelförvaring.

Priset är satt för att få ut så många båtar som möjligt på marknaden. De första kunderna (senast 30 juni i år) kan köpa Dehler 30 one design för 99 900 Euro. Därefter stiger priset till 108 900 Euro, samtliga priser utan moms.

Tekniska fakta

Längd:                         10,30 m

Vattenlinje:                  8,97 m

Bredd:                         3,25 m

Djup:                           2,20 m

Vikt:                             2 800 kg

Storsegel:                    34,5 m²

Genua (105%):            28,5 m²

Design:                        judel/ vrolijk & co

Info:                             www.dehler.com