Parad med klassiker i Halmstad

I Skandinavien har det byggts träbåtar under mer än 1 000 år. Plastbåtar under cirka 60 år. De senaste åren har plastbåtarna blivit helt dominerande medan träbåtarna försvinner i rask takt.

Under denna rubrik visade Halmstads Segelsällskap, Roddklubben och Kanotklubben upp sina gamla klenoder på Nissan och Söderkaj för två år sedan. Lördagen 25 maj i år, klockan 12.00, är det dags igen. En presentatör finns på plats framför Slottet och berättar om båtarna som passerar och det som mer händer på vattnet – från nostalgi till nutid.

I årets båtparad hyllas den 13 m långa skärgårdskryssaren Blink som fyller 100 år. En riktig skönhet som kom till Halmstad i dåligt skick men renoverades och är så elegant. Dessutom visas den kanot Rolf Pettersson vann OS-guld med 1964. Här visas också tävlingsroddbåtar som var bland de bästa som byggdes på 20- och 30-talen.

Båtarna kommer att paradera upp till Slottsbron med start klockan 12.00, vända där och sedan gå ner till Söderkaj och förtöja. Dit är alla välkomna för att ta en närmare titt på klenoderna och få chans till lite båtprat.

På land, framför restaurang Söderfamiljen, presenterar klubbarna sina skolverksamheter för både ungdomar och vuxna. Seglarskolans båtar kommer att finnas på plats och Vinnaltfoto kommer att visa läckra seglingsbilder från HSS verksamhet.

Besökarna kommer att kunna teckna sig för ”provapåsegling” under söndagen. Man räknar med att ha ett brett urval av olika båttyper och storlekar så att man kan välja det som är mest intressant. I HSS klubbhus kommer samtidigt Thomas ”Thoya” att berätta och visa bilder från sina äventyr på de mest skiftande vatten.

Bildtext: Den 25 maj blir det båtvisning i Halmstad. Arrangörerna erbjuder ungdomar mellan 18 och 30 år en möjlighet att få sakkunnig hjälp att köpa en båt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*