Större och tystare elutombordare

Den tyska elmotortillverkaren Torqeedo presenterar större och tystare motorer för båtar.

Det är en ny och direktdriven motor med namnet Travel som är det allra senaste från det tyska företaget som är en föregångare inom eldrift. Den nya motorn är ett alternativ till bensindrivna utombordsmotorer.

Toppmodellen heter Travel 1103 C och ger en effekt motsvarande en 3 hk förbränningsmotor men med dragkraft som ska vara tillräcklig för en båt på 1,5 ton. Motorn startas med ett enkelt tryck på en knapp, den har integrerad dator med GPS som beräknar räckvidden, helt omställbar fram och back och ingen risk för oljeutsläpp.

Alla motorerna i Travel-serien levereras med lättvikts lithiumjonbatteri som klickas fast på toppen av motorn. På batteriet finns även en USB-kontakt för att ladda till exempel en kamera eller mobiltelefon.

Det bärbara batteriet gör motorn extra enkel att använda. Det tyngsta batteriet till Travel 1103 C väger endast 11 kg och komplett väger motor och batteri 17 kg. Motorn är helt vattentät enligt IP67 och har två års garanti för fritidsbruk.

3 reaktioner till “Större och tystare elutombordare”

  1. Det var ju av marginellt värde att få veta att det tyngsta batteriet som finns till Torqeedo Travel 1003 väger 11 kg. Däremot är jag väldigt nyfiken på att få reda på dess kapacitet. Mitt nuvarande Torqeedobatteri väger ca 6 kg och rymmer en knapp kWh. Vågar man gissa att det här batteriet närmar sig 2 kWh? Vad kostar i så fall batteriet separat?
    Ove Albertsson

    1. Hej! Gå in på antingen båtföretagets hemsida eller Torqeedos hemsida så kan du nog hitta rätt information.

  2. Hongkong baserade konkurrenten ePropulsion har i 6 år erbjudit en direktiven och därmed nästan ljudlös motor med liknande kapacitet.
    Deras batteri är större (drygt 1kwh) vattentätt och flyter, laddas dessutom snabbare.
    Så i detta fall är faktiskt inte det tyska företaget en föregångare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*