13 juni, 2019

Ny svensk segelbåt 3D-printas i skala 1:5

Inshore 24 heter en helt ny svensk segelbåt. Det blir den första segelbåten som 3D-printas.

Inshore 24 beskrivs som en trailerbar dagseglare. Båten har ett unikt och mönsterskyddat skrov som initiativtagaren förhoppningsvis ska kunna testa i full skala efter sommaren framåt hösten.

– Inshore 24 uppvisar vissa fördelar i vattnet. Men en dragtest är bara en dragtest, hon måste testas i full skala, säger Göran Brandt på Inshore Sweden AB.

Båten ska 3D-printas i Sysslebäck i slutet av den här veckan (13–14 juni). Det kommer att bli den första och största segelbåten som har 3D-printats i Sverige och troligtvis även i Europa.

”Skrovpluggen” började skrivas ut på torsdagsmorgonen och hela utskriften beräknas vara klar fredag eftermiddag. 3D-print i fullskala 1:1 av en ”plugg” är beräknad till två dagar och båda fallen blir formen exakt.

Enligt Göran Brandt innebär traditionell plastning av en modell i skala 1:10 ett arbete som tar cirka 60 timmar att färdigställa och då blev inte formen helt korrekt. Traditionellt spantbygge i full skala 1:1 av plugg kräver 2–3 månader av snickrande, spacklande och slipande, om och om igen. Formen blir inte exakt.

Inshore 24 blir den första båten i en serie segel- och motorbåtar.

Tekniska fakta

Längd:                  7,5 m

Bredd:                  2,3 m

Vikt:                      850 kg

Djup:                    0,3–1,5 m

Fock:                    11 m2

Stor:                     15 m2

Gennaker:            25 m2

Unikt skrov:          Concave Hull

Mast:                    fällbar

Roder och köl:      fällbart