4 juli, 2019

Svenska framgångar på Marstrand – Match Cup Sweden igång

Onsdagen den 3 juli gick GKSS Match Cup Sweden av stapeln. Ett blåsigt Marstrand bjöd på en lyckad dag och succé för svenska Anna Östling med teamet Wings, som knep två raka segrar.  

Nu är vi äntligen igång och det är så roligt! Även om vi gjorde några små tabbar så kändes det bra i båten. Det sitter det i ryggmärgen, säger Anna Östling.

Herrarnas VM-seglingar varvades med för andra året i rad, Nordea Women’s Trophy. Och första dagen startade exemplariskt för svenska Anna Östling och teamet Wings som vann dagens båda seglingar. Teamet ligger just nu i ledning följt av Lovisa Karlsson som ligger på en andra plats.

Det är helt grymt, i år är det tre nya lag med och tävlar vilket innebär att totalt åtta team med 40 tjejer får chansen att segla den här typen av båt på en världsklasstävling, det är vi stolta över, säger Anna Östling.

Kraftig vind avbröt tävlingen

Under onsdagseftermiddagen blåste det kraftiga vindar vilket slutade med fyra inställda fleet race som väntas fortsätta under morgondagen. Just nu ligger Nicklas Dackhammar och Essiq team bäst till av svenskarna på en femte plats.

Det är favorittätt i toppen just nu, Essiq team fick en grym start och kommer bli farliga i veckan, säger Marcus Dunér, evenemangsansvarig.

 Folkfest på Marstrand

I Race Village var det fullt av både semesterfirare och seglingsentusiaster, och fler blir det. Omkring 50 000 väntas besöka Marstrand fram tills söndag då vinnaren av Nordea Women’s Trophy och världsmästare i World Match Racing Tour koras.

Onsdag 3 juli fullständigt resultat damer här. https://gkssmatchcupsweden.se/results/gkss-womens-trophy?fbclid=IwAR1PvIfXJ64IoRGmj6EozZjmugap31ZxI0x-vy5pBl_AcozpBmpXyQG1vtE#0

Onsdag 3 juli fullständigt resultat herrar här. https://gkssmatchcupsweden.se/results/gkss-match-cup?fbclid=IwAR1-4mXSI7_OrsJK83YvCiadDOxb4pWTj9TBSM1i_YU2Gc0sZY5A7TqWIlg

Hårda vindar ställer in torsdagens tävlingar på Marstrand

Det blåser kraftigt på västkusten vilket innebär att dagens seglingar i GKSS Match Cup Sweden ställs in.

Det är väldigt tuffa förhållanden där ute. Det är framförallt våghöjden som gör att vi inte kommer att skicka ut våra team på havet idag. Säkerheten kommer först, säger Mattias Dahlström, tävlingsledare.

Efter en lyckad premiärdag vaknar Marstrand upp till en blåsig torsdag. På grund av den kraftiga vinden ställs dagens tävlingar in, både i GKSS Match Cup Sweden och Nordea Women’s Trophy.

Vinden väntas öka en del under dagen och en bit in på natten. Därefter kommer det mojna fram tills morgondagen då tävlingarna planeras att fortsätta.

Det går aldrig att helt bestämma dagen innan hur det blir. Vi tar in väldigt många prognoser och vi vet att det kan ändras snabbt, säger Mattias Dahlström.

Klockan 17.30 bestäms fortsättningen i herrklassen. Team på plats 5-8 från gårdagens seglingar får välja motståndare i återkvalet. Topp fyra är direktkvalificerade till kvartsfinalerna. Inga team är än så länge utslagna.

Aktiviteterna i Race Village håller öppet med Junior Arena där triumfglass arrangerar bollkastning, hos Jontefonden blir det ansiktsmålning och ballongfigurer. Optimist för havet bjuder in till tipspromenad.

Det finns mycket att göra på ön ändå så det finns all anledning att ta sig en dagstur ut, säger Marcus Dunér, evenemangsansvarig.