Många båtägare har inte säkerhetsbesiktigat båten

52 procent av Sveriges båtägare har inte säkerhetsbesiktigat sin båt. Var fjärde har heller inte försäkrat båten och endast fyra av tio har en stöldskyddsmärkning – skillnaden mellan storstad och landsbygd är markant.

29 procent av Sveriges båtägare har någon gång gått på grund med sin båt, vilket kan orsaka defekter på både skrov och motor. Att försäkra sin båt samt se till att den är sjöduglig kan för många låta som en självklarhet, men i undersökningen gjord på uppdrag av Blocket visar det sig att var fjärde (25%) inte har försäkrat den alls. Andelen oförsäkrade båtar är högst i landsbygdsområdena (39%), och lägst i storstäderna (15%). Varannan svensk båtägare (52%) har inte heller säkerhetsbesiktigat sin båt.

– Vi rekommenderar att man skaffar en båtförsäkring redan vid inköpstillfället. Köper du en båt via Blocket och använder dig av vårt digitala köpekontrakt får du en kostnadsfri båtförsäkring från Svenska Sjö i 20 dagar, och du kan därefter bestämma om du vill teckna en mer långsiktig variant, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Av de svenska båtägare som idag har försäkrat sin båt har 64 procent tecknat en separat båtförsäkring medan 36 procent förlitar sig på hemförsäkringen. Fyra av tio (40%) båtägare har även valt att stöldskyddsmärka sin båt. Flest stöldskyddsmärker sina båtar i storstadsområdena (50%) vilket är en markant skillnad mot landsbygden där majoriteten (72%) har valt att inte stöldskyddsmärka sin båt överhuvudtaget.

Viktigt att kontrollera innan köp:

 • Att säljaren verkligen äger båten – be att få se kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik. Identifiera säljaren, notera ID i kvittot.
 • Att båten inte är belånad.
 • Båtens skrov- och motornummer så att båten inte är stulen.

Viktigt att tänka på när du köper båt:

 • Gör upp affären på säljarens bankkontor. Förvissa dig om att eventuella lån på båten löses.
 • Betala med bank-/postväxel. Då slipper du ta med stora summor kontanter.
 • Om du köper båten via Blocket, använd Blockets köpekontrakt. Det är alltid viktigt att i efterhand kunna styrka vad man var överens om.

Viktigt att tänka på när du säljer din båt:

 • Följ alltid med på provkörningar och kräv att få se legitimation!
 • Stöldförsäkringar gäller oftast inte om du har lämnat över nycklarna till båten.
 • Acceptera inte betalning med check! Den kan sakna täckning.
 • Se upp för falska båtförmedlare som vill sälja båten åt dig. De lämnar en mindre handpenning och försvinner sedan med båten.
 • Om du får erbjudanden från utlandet är det extra viktigt att du aldrig lägger ut pengar eller bokar transporttjänster åt köparen. Om köparen inte vill komma till dig och se båten innan köp är erbjudandet oseriöst och vi uppmanar dig avbryta affären.

2 reaktioner till “Många båtägare har inte säkerhetsbesiktigat båten”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*