Allsvenskan Segling till Örnsköldsvik

I helgen (23-25/8) är det dags för tredje omgången av Allsvenskan Segling som nu drar igång efter sommaruppehållet. Arrangörsstaden Örnsköldsvik förbereder sig för en kappseglingsfest där frågan är om uppstickaren SFS Hunnebo ska behålla sin ledning eller om fjolårsmästarna KSSS – eller någon annan i toppen – ska jaga ikapp.

Pressrelease:

Prognosen talar om bra förutsättningar, övervägande sol och med en vind runt 4–5 från nordväst på lördagen och från syd på söndagen.

– Vi har allra helst en sydlig vind rakt in i Ö-viksfjärden. Men nordväst är näst bäst. Då blir det luriga förhållanden i den inre hamnen som ligger som i en gryta där fastigheter kan spela seglarna en del spratt, säger Pär Jansson, tävlingsledare och ordförande i arrangörsklubben Örnsköldsviks SS.

Under förra årets omgång i Ö-vik lockade de allsvenska tävlingarna en relativt stor skara intresserade åskådare. Och i år lär det bli ännu enklare att följa seglingarna.

– Vi har flyttat in vårt event mer centralt. Och i år har vi alla landbaserade aktiviteter närmare seglingarna. Vi kommer att ha både publik och seglare på samma ställe. Och alla är hjärtligt välkomna, säger Per Jansson.

Efter två omgångar är det SFS Hunnebo som toppar allsvenskan efter att ha vunnit både den första omgången i Strängnäs och den andra i Malmö – båda gångerna med den rutinerade skepparen Magnus Lundgren.

– Till Ö-vik skickar vi ett nytt lag. Vi måste ju rulla runt lite. Men laget blir likt det som var i Ö-vik i fjol, så förhoppningsvis känner de sig hemma. Det blir ett blandat lag med två duktiga juniortjejer och två rutinerade killar, säger Hunnebos coach Peter Johansson och fortsätter:

– Jag tror vi är ett av de lagen som har bäst båtfart. Men det gäller att vara med från starten. Och så gäller det att inte ha några bottennapp – som vi haft tidigare år. Vi måste höja vår lägstanivå.

De som ska försvara Hunnebos färger i Ö-vik blir Klaes Mattsson, Urban Lagnéus, Kajsa Mattsson, Elin Krokström och Thomas Grahn.

Under två och en halv tävlingsdagar är tävlingsledningen ambition att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna seglingar.

Varje besättning måste bestå av en person av varje kön och minst en seglare under 25 år. Det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut vinner guldet.

Allsvenskan efter två av fyra omgångar

 1. SFS Hunnebo                                            2 poäng
 2. KSSS                                                             6
 3. Stenungssunds SS                                   8
 4. Hjuviks BK                                                  8
 5. Strängnäs SS                                              13
 6. GKSS                                                            14
 7. JK Västerås                                                18
 8. Särö BK                                                        19
 9. Malmö SS                                                   20
 10. Stockholm 606-klubb                             21
 11. Halmstads SS                                            22
 12. Upsala SS                                                    23
 13. Hudiksvalls SS                                           25
 14. Skanörs BK                                                 25

………………………………………………………………..

 1. Örnsköldsviks SS                                      26
 2. SS Kaparen                                                29
 3. Oxelösunds SS                                          31
 4. SS Hjälmaren                                            32

Foto: Daniel Stenholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*