11 september, 2019

Slutomgång i Allsvenskan

Skanör räknar med att hålla sig kvar i Allsvenskan när den avgörande slutomgången går i helgen. Fjärde och sista deltävlingen seglas i Västerås 13–15 september.

Skanörs Båtklubb (SBK) som är nykomling i sammanhanget har plats 15 på totallistan, men ligger bara en poäng över Malmö SS och SS Kaparen på 13:e respektive 14:e plats.

Håller Skanör den ställningen är en plats i Allsvenskan 2020 säkrad. De tre sista lagen av de 18 måste kvala in vid tävlingar i oktober.

För lilla Skanör var det en stor utmaning att komma med. Seglarna har tränat flitigt under sommaren på en båtmodell de inte var vana vid, J 70 som Svenska Seglarförbundet ställer till förfogande vid tävlingarna.

Hela klubbledningen har jobbat hårt för att klara satsningen med alla kringkostnader den innebär. Nu räknar lagets coach och seglingsledare Björn Boklund med att SBK inte bara håller sig från kvalplatserna utan också klättrar ett par snäpp upp på listan.

Det har gått bättre och bättre för varje deltävling. Vid tredje deltävlingen i Örnsköldsvik var Skanör först och bland de första över mållinjen i flera av racen. De som nu sätter sig i tävlingsbåten är Oscar och Hugo Johansson, som vunnit SM i C55 två gånger, Angelica Grönvall och Max Waldhauer.

Text: Britt-Marie Bergström

Bilden togs av Leif Wessel vid deltävlingen i Örnsköldsvik.