Styrbart drev för eldrift

Tyska ZF har tagit fram en styrbart drev för eldrift. Drevet är dessutom roterbart och kan hanteras via joystick.

För alla som vill byta ut dieselmotorn mot en elmotor är detta ett intressant alternativ. Knäckfrågan är dock fortfarande räckvidden med eldrift med tanke på säkerheten. Enligt Volvo Pentas undersökningar bör räckvidden vara minst 8–10 timmar med eldrift.

ZF:s version av ett drev för eldrift heter Steerable Pod Propulsion (SPP). Originalet kan kombineras med dieseldrift, men tack vare ökad efterfrågan på hybrid och helt elektrisk drift presenterar den tyska tillverkaren sitt drev för eldrift på branschmässan METSTRADE i mitten av november. Samtidigt höjs effekten för drevet från 80 hk till 150 hk.

Idag är den genomsnittliga storleken för nyproducerade segelbåtar cirka 40 fot (12 m). Många båtägare är, enligt tillverkarnas undersökningar, oroliga för att förtöja och hantera sina båtar i hamnar. System som Volvo Penta IPS eller MerCruiser Axius gör det enkelt att styra båten med joystick. Därför har ZF kompletterat sitt system Steerable Pod Propulsion med joystick.

SPP innehåller bland annat en elmotor av ”industristandard” inuti segelbåtsdrevet. Detta roterar runt sin axel med hjälp av det nya ZF Joystick Maneuvering System. Det är designat för att fungera vid mycket låga hastigheter och får sin kraft via en hydraulisk koppling. Liksom för alla ZF:s joystickprodukter är hastigheten i proportion till båtens rörelser.

Systemet kan även kopplas ihop med en bogpropeller, vilket ger ytterligare fördelar tillsammans med joystick.

Det nya elektriska drevet kan, enligt ZF, ersätta en dieselmotor på 60 kW (82 hk). Tillverkarens testbåt är utrustad med ett 60 kWh Litiumjonbatteri med en snabbladdare som tillåter laddning med 22 kW. Enligt tillverkaren ger det en räckvidd vid 7 knop på 30 Nm.

SPP ät tillgängligt för motorer upp till 92 hk (68 kW). En ny generation är redan på gång (15 SSP) för motorer upp till 154 hk (113 kW).

Info: www.ZF.com/Marine

Bildtext: ZF presenterar ett nytt, roterbart elektriskt segelbåtsdrev med joysticksstyrning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*