12 december, 2019

48 Wallytender X med utbordare god för 55 knop

Wally satsar på en utbordarversion av sin 48 fots tender till Miami Boat Show 13–17 februari 2020. I stället för Volvo Penta IPS 650 förses båten med fyra Mercury Racing 450R och blir god för 55 knop toppfart.

Wally är ett av de mest ikoniska båtmärkena i världen. Det som denna italienska båtbyggare gör brukar snabbt få efterföljare.

48 Wallytender X förbereds nu i en utbordarversion inför Miami Yacht Show, som är en av världens två viktigaste båtmässor. Wally tillhör sedan tidigt 2019 Ferretti Group. Båtmodellen hade världspremiär på den flytande båtmässan i Cannes tidigare i år, men då med inombordare.

– Florida är en hotspot för båtar och därmed en perfekt plats för oss att ha premiär för vår nya modell. Med fyra 450 hk utbordare kommer 48 Wallytender X att bli en perfekt båt för alla som vill ha högsta prestanda, säger Stefano de Vivo, vd för Wally.

Wally har tittat på flera olika motortillverkares möjligheter för den nya båten. De valde Mercurys stora motorer för att de är väldigt lätta i kombination med hög effekt och för att de är tillhör de bränsleeffektivaste motorerna på marknaden i sin effektklass.

Båten byggs med Wallys bottenkonstruktion och design. Skrovet och överbyggnaden tillverkas helt i kolfiber för att klara topphastigheter upp till 55 knop. Marschfarten beräknas ligga på 40 knop med en räckvidd på 320 Nm.

För amerikanske kunder med båten i Florida hägrar därmed snabba båtturer till Bimini eller Florida Keys. De kan även bo ombord i den komfortabla båten med sina stora däcksytor. Den som vill komma in på grunda vatten för en dag eller natt kan tack vare utbordarna få ett djupgående på endast 70 cm med motorerna lyfta.

48 Wallytender X får en del andra positiva egenskaper med den här motorbestyckningen. Ljudnivån i båten blir lägre med utbordare och underhållet både enklare och billigare än med inombordare. På minuskontot står en hög förbrukning och högre emissionsutsläpp än med bensin inombordare. Det senare är dock knappast aktuellt i så här stor båt, som traditionellt drivs med dieselmotorer.

Tekniska fakta

Längd:                  14,50 m

Bredd:                  4,40 m

Djup:                    1,20 m

Vikt:                      11 500  kg

Bränsle:                1 400 liter

Vatten:                 240 liter

Motorer:               4 x Mercury Racing 450R (standard med inombordare är 2 x Volvo Penta IPS 650 (totalt 960 hk)

Toppfart:              55 knop

Marschfart:           40 knop

Räckvidd:             320 Nm

Info:                      www.wally.com