4 februari, 2020

Kajak av kaffesäckar 3D-printas på Båtmässan

Onsdagen 5 februari går Båtmässan i Göteborg in på sin femte dag och onsdagens tema är miljö och hållbart båtliv. I en av montrarna finns Värmlandsbaserade Melker of Sweden, som gör kajaker och paddelbrädor av sågspån, gamla kaffesäckar och annat återvunnet material. Under mässan kan besökarna se hur de 3D-printrar en av sina hållbara kajaker.

Under onsdagens hållbarhetsdag får Båtmässans besökare bland annat ta del av spännande seminarier om hur våra vatten mår, hållbart båtliv och om framtidens båtbygge. En av framtidens båtbyggare på scen är Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden – ett företag som är ensamma i världen om att 3D-printa vattensportsprodukter av återvunnet material.

– Våra kajaker och paddelbrädor skrivs ut med hjälp av en enorm 3D-printer. Ofta använder vi biobaserad fiber som lin och sågspån, men vi använder även gamla kaffesäckar som byggmaterial. Hållbarhet betyder allt i vår organisation och vi strävar mot att kunna jobba 100 procent biobaserat och cirkulärt, säger Pelle Stafshede.

I dagsläget är det Värmlandsbaserade vattensportsföretaget ensamma i världen om att tillverka den här typen av produkter. Varje år säljer man ungefär 400 kajaker och paddelbrädor – och planer på att expandera, står runt hörnet:

– Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter. Vi kan inte fortsätta att skeppa material över hela världen när vi har fullt användbart material här hemma. Vid framtida expansioner kommer vi att arbeta med material som finns lokalt. Om det blir kokosnötter eller bambu, det får vi får se, men det är en spännande resa som vi ser fram emot, säger Pelle.

Under Båtmässan i Göteborg skrivs prototyper av Melkers kajaker ut med hjälp av 3D-teknik. Idag tar en kajak åtta timmar att printa, något som Pelle tror kommer att gå snabbare inom en snar framtid.

Båtmässan i Göteborg pågår fram till den 9 februari. Den 5 februari är vikt åt miljön med bland annat besök av Axel Wenblad, Världsnaturfondens ordförande i Sverige, elbåtsentreprenören Konrad Bergström, Ren Kust och Ocean Recycle One.