5 februari, 2020

Svartzonker bjuder på nyheter och filmpremiär under Sportfiskemässan

Claes ”Svartzonker” Claesson är sedan länge en av Sportfiskemässans stora profiler, och alla som känner till honom vet att han är en fiskeentusiast av rang.

Pressmeddelande:

– Att fiska är som lilla julafton varje gång, du vet aldrig vad som kommer att hända! förklarar Svartzonker.

På Sportfiskemässan, som arrangeras av Easyfairs på Stockholmsmässan 20–22 mars, bjuder Svartzonker bland mycket annat på världspremiären av sin nya fiskefilm.

Claes ”Svartzonker” Claesson, designer och utvecklare av sportfiskeutrustning, har enligt honom själv varit på Sportfiskemässan minst 20 gånger. I början enbart som entusiastisk besökare, men på senare år som en av mässans största profiler. Vart han än går vill folk få en liten pratstund med Svartzonker. Eller kanske en vänskaplig kram.

– Det är alltid många som vill prata med mig så det brukar inte bli någon lunch och så för mig. Men det är ju det som är hela grejen med Sportfiskemässan, att träffa alla människor. Det kommer folk från hela Sverige, ja hela Norden, och jag försöker träffa så många jag hinner!

Du är känd för att sprida kärlek och krama alla…

– Det brukar jag göra, absolut. Jag är alltid sån, jag tycker om att kramas.

En annan synnerligen populär grej förknippad med Svartzonker är hans handgjorda beten i trä som enbart säljs under mässan i ”limited edition”. De har blivit riktiga samlarobjekt och kön brukar ringla lång vid Zvartsonkers monter.

– I år hinner jag tyvärr inte göra lika mycket som jag brukar göra, men något blir det. Mina träbeten är väldigt eftertraktade och brukar gå på mellan 500 och 5000 spänn styck på Tradera…

I år bjuder Svartzonker Sporfiskemässans besökare på en annan delikatess ­– ja faktiskt en världspremiär. Det rör sig om en actionfylld film från Svartzonkers gäddexpedition till Great Slave Lake i Kanada förra året.

– Det är ett av världens bästa gäddfiskevatten. Mängden stor fisk du kan få där är unik, och det blev en jädrans mässa gäddor! På mässan visar vi en kortare variant av en längre film som kommer att släppas på Youtube senare.

Kommer du att demonstrera nyheter i det mobila akvariet?

– Ja, det blir en del nya spön, nya riggar, och så några nya färger på gummibeten.

Du är även kock – vilken är favoritfisken på tallriken?

– Senapspanerad strömming med potatismos är gott!

Vilken är den största fisk du dragit upp?

– En musky på 140 cm i USA 2015. Men jag är ingen elitistisk fiskare som alltid måste ha den största fisken, jag gillar att fiska helt enkelt.

Släpper du alltid tillbaka fiskarna du får på kroken?

– Absolut inte, jag käkar en del också. Men jag släpper nog tillbaka 99 procent av alla fiskar jag får upp.

Var fiskar du för det mesta?

­– Jag fiskar ofta i norra Roslagen där jag har mitt sommarställe. De blir mest gädda och abborre.

Hur länge har du hållit på med fiske?

­– I stort sett hela mitt liv. Det finns bilder på mig när jag var fem år och fiskade med morfar. Jag fyller 50 i år, så det har blivit några år…

Vad har du för planerade fiskeresor i år?

­– Jag kommer att inom kort resa till Seattle och fiska steelhead, det vill säga vilda regnbågar. Det ser jag verkligen fram emot!

Drömfiskeresan?

– Att åka till norra Australien och fiska barramundi, det är en cool fisk.

Slutligen – hur kommer det sig att du kallas Svartzonker?

– Svartzonker är en sorts fluga för flugfiske. Jag band massor av flugor förr i världen när jag fiskade mycket lax och havsöring, så det blev mitt smeknamn.