20 februari, 2020

Flygande yacht får AI och smarta uppdateringar

Världens första flygande yacht – Foiler – kommer att få en rejäl teknikuppdatering. Den ska bli smartare och stabilare än tidigare.

Foiler är en dyr båt med avancerade bärplan och dyr teknik. Men den är också en föregångare med teknik som kan komma att användas även i enklare båtar – om tekniken fungerar.

Under den kommande månaden kommer båtens tillverkare att avslöja banbrytande framsteg inom Foilers design och teknik som ökar den flygande båtens kapacitet. Genom investeringar och teknikdelning tillverkarens övriga affärsområden, särskilt dess flyg- och rymddivisions, lovar de stora förbättringar.

Uppdateringen av Foiler 2020 inkluderar 54 nya smarta sensorer som samlar in data inklusive positionering, babords och styrbords vinklar på foilsen, tryck, avgastemperatur och framdrivningsprestanda samt stabilitetsindikatorer. Alla funktioner på båten kan övervakas och styras via en stor pekskärm med kontrollpanel på mittkonsolen eller från vilken smarttelefon eller surfplatta som helst som är ansluten till “Wingman” -systemet.

Data som samlas in av sensorerna skickas trådlöst till molnet, där artificiell intelligens (AI)-system bearbetar informationen. AI-systemet kan instruera ägaren i realtid att göra justeringar som förbättrar prestanda och förhindrar onödigt slitage på båten. Därmed minskar drifttiden för underhåll och kostnader för nya delar. Systemet övervakar också effektivitet och bränsleförbrukning ombord för att ge bättre driftsekonomi.

Om ett tekniskt problem skulle uppstå på yachten kan ägaren via fjärråtkomst nå tillverkarens hjälpteam, som kan få åtkomst till båten och felsöka via fjärrdiagnostiksystemet.

Det smarta tekniksystemet uppgraderas enkelt genom den trådlösa anslutningen, som i en telefon eller i en Tesla-bil. Ägarna kan därmed vara säkra på att deras båtar även i fortsättningen är uppdaterade i operativsystemet.

Datadelning – särskilt platsspårning – kan vara ett problem för dem som föredrar att förbli privata. Därför har ägarna fullständig kontroll över vem som har möjlighet att komma åt systemet när som helst.

Foiler är världens första flygande yacht. Den har fyra hydrofoils (bärplan) som fungerar som vingar i vattnet för att lyfta båten 1,5 m över vattnet för att ge en torr, bekväm och tyst färd på vattnet.