21 februari, 2020

Omdesignad super-RIB från Italien

Denna mäktiga RIB hade premiär på Boot Düsseldorf i januari. Sacs Strider 15 RIB är en uppföljare till len tidigare modell och en riktig maxi-RIB med höga prestanda.

Stora RIB-båtar är en italiensk specialitet. Många av dem byggs i området kring Milano i norra Italien. Det gäller även denna Sacs Strider 15 RIB, som har designats av superyachtdesignern Christian Grande.

Båten är omgjord på flera viktiga punkter jämfört med tidigare modell, men har ändå behållit sin karakteristiska designlinje. Grande säger att han har försökt designa båten på ett annat sätt än många andra. Vissa detaljer är mer betonade än på konkurrenternas båtar. Det gäller till exempel luftintagen, som har gjorts tydligare med markerande LED-ljus. Den har även försetts med en ny hardtop.

Båten har gott om solplatser på däck och ett ganska stramt designat skrov. Den är dock i första hand gjord för att köra snabbt och säkert med. Båten finns i varianter för inombordare, utombordare eller med ytskärande propeller. Toppfarten med standardmotorer är 42 knop.

Fakta Sacs Strider 15 RIB

Längd:                  14,97 m

Bredd:                  4,87 m

Djup:                    0,80 m

Luftkammare:       11

Tubdiameter:        80–65 cm

Vikt:                      9,5 ton med standardmotorer

Bränsle:                1 050 liter

Vatten:                 230 liter

Motorer max:        1 480 hk (1 104 kW)

Toppfart:              42 knop med standardmotorer

CE-klass:             B

Personer:             16

Kojer:                   4

Info:                      www.sacsmarine.it