25 februari, 2020

Gör din båt till arbetsplats med hjälp av Walt Disney

Har du någonsin drömt om att få lätta ankar från det tråkiga 9 till 5 arbetet där det känns som att din enda uppgift är att bidra till någon annans drömmar? Tänk att bara kunna kasta loss med båten och åka iväg på dina egna drömmars mål. Lätt att göra om du är fri från familjeplikter och någorlunda ekonomiskt oberoende men om du måste tänka på din egen försörjning kan du bli en digital nomad.

Nej, jag är inte ekonomiskt oberoende och jag har många år kvar till pensionen. Dessutom har jag en familjesituation som gör det omöjligt att säga hejdå till Sverige i ett år och åka jorden runt.

Men detta har inte hindrat mig att leva min dröm – att ha båten som arbetsplats, ett flytande kontor som kan lätta ankar och ha möten med hela världen oavsett jag befinner mig i Karlbergskanalen i Stockholm City eller på varma bergsklippor ute i Nassa skärgård. Så här har jag levt i snart åtta år och det har gått utmärkt i dagens virtuella värld. Allt är förstås avhängigt på vad du jobbar med och att du har en ”bo-båt”. Vill du testa på livet som digital nomad på din båt så kommer här några tips:

  1. VÅGA utifrån ditt kall och passion – leta efter jobb som kan skötas via internet. Det finns specifika rekryteringshemsidor som fokuserar på digitala nomader. Är du tekniskt kunnig finns det jobb såsom web- och apputveckling, samt olika arbetsuppgifter inom sociala medier. Andra jobb kan vara till exempel översättningar, skrivjobb (bloggar, krönikor, böcker, läromedel), formgivning och grafisk design.
  2. Har du eget företag – se till att ha ett digitalt bokföringssystem så att allt kan skötas på distans och i samarbete med en bokföringskonsult och revisor, även om ni aldrig träffas. Har du inte eget företag men behöver skicka fakturor så finns förmedlingstjänster såsom CoolCompany och FrilansFinans.
  3. Disciplin och rutin – även om du nu gladeligen är din egen chef så är det lätt att tappa motivationen och ibland känna sig ensam och rotlös. Därför är det mycket viktigt med rutiner, både hur arbetet ska läggas upp men också var på båten du arbetar och på vilket sätt så att jobbet blir gjort och kunderna nöjda.

Så här strukturerar jag mitt arbete på båten:

Startar varje dag med energiinjektion – en powerwalk i området kring hamnen eller temperaturen tillåter – en simtur. Vid 08.30 tillbaka till ”båtkontoret”. Mellan frukost och lunch ägnas tid åt svårare uppgifter såsom större strategiska beslut eftersom hjärnan oftast är klarare då än på eftermiddagen.

På min Nautic 900 har jag delat in båten i tre fysiska arbetsplatser: ”Produktionsplatsen” är antingen i salongen eller vid aktern i båten där det bästa bordet finns för att sitta någorlunda ergonomiskt. ”Resurs och dröm-platsen” är på en plats där jag bara är när jag ska tanka energi, jobbdatorn är inte välkommen till denna plats. Till sist har jag en plats jag kallar ”kritikerplatsen” – där sätter jag mig och går igenom det jag producerat och ger konstruktiv feedback till mig själv. Alternativt kliver jag av båten helt och hållet och går till hamnstugan eller klubbhuset.

Denna metod härstammar från något som kallas ”Disney-metoden” – en metod som Walt Disney använde när han skulle skriva manus och animera nya filmer. Metoden används ofta inom coachning när man ska jobba med att förverkliga någons drömmar och den funkar perfekt för att göra båten till den perfekta arbetsplatsen för kreativt och produktivt arbete.