18 maj, 2020

Goda möjligheter att hyra ut sin båt

En undersökning från Sweboat – Båtbranschens Riksförbund visar att en annorlunda sommar väntar till följd av Covid-19 när många kommer att spendera sommaren i Sverige. Antalet spekulanter på att köpa båt ser inte ut att påverkas av Covid-19, men antalet spekulanter för att hyra båt ökar.

– Båtbranschen verkar inte komma att påverkas negativt av Covid-19 på kort sikt. Tvärtom kan vi förvänta oss en ökning i antalet båtspekulanter i sommar i förhållande till innan Covid-19 pandemin inträffade. Framförallt ser vi ett ökat intresse för att hyra båt i sommar och förhoppningsvis fastnar dessa personer för båtlivet, säger Mats Eriksson, vd på Sweboat.

– Undersökningen visar att Covid-19 inte antas ha någon signifikant påverkan på antalet köpspekulanter. Däremot kan marinorna och båtbyggarna förvänta sig en större andel förstagångsköpare och nya typer av kunder i sommar.

Enligt undersökningen har 16 % av svenskarna en planerad resa utomlands i sommar. Om man jämför med sommaren 2019, då 43 % av svenskarna reste utomlands, är detta en minskning med 71 %1. Troligtvis beror en mycket stor del av förändringarna på Covid-19.

Vidare visar undersökningen att semester utomlands ännu inte konverterats till en annan semesteraktivitet inom Sverige, utan snarare en ovisshet kring sommaren då 33 % av svenskarna inte ännu har tydliga semesterplaner.

Covid-19 pandemin har påverkat båtspekulanter2 på olika sätt; en grupp personer har tillkommit och en grupp har fallit bort. Samtidigt finns respondenter vars hyr- eller köptankar inte har påverkats av Covid-19.

  • Antalet hyrspekulanter inför sommaren ser ut att öka i förhållande till innan Covid-19 – 34 % av de som funderar på att hyra båt sommaren (motsvarande 3,3 % av svenskarna) hade inte funderat på det innan Covid-19 pandemin inträffade. 1,2 % av svenskarna funderade på att hyra båt till sommaren men har tänkt om sedan Covid-19 pandemin inträffade. Tillflödet av hyrspekulanter ser ut att vara större än bortfallet.
  • Antalet köpspekulanter inför sommaren är relativt konstant i förhållande till innan Covid-19 – 20 % av de som funderar på att köpa båt sommaren (motsvarande 1,4 % av svenskarna) hade inte funderat på det innan Covid-19. 1,9 % av svenskarna funderade på att köpa båt till sommaren men har tänkt om sedan pandemin inträffade, vilket tyder på ett liknande tillflöde och bortfall av köpspekulanter.

47 % av respondenterna som funderar på att hyra båt sommaren 2020 är intresserade av att hyra en båt med övernattningsmöjlighet, där 30 % är spekulanter på en motorbåt och 17 % på en segelbåt. Majoriteten av köpspekulanterna (85 %) är intresserade av en motorbåt, där 41 % funderar på en motorbåt med övernattningsmöjlighet. Undersökningen visar även att segelbåt samt mindre båtar är mer populärt bland hyresspekulanter än köpspekulanter.

Undersökningen tyder på att båtägares båtanvändande kommer att förändras i sommar jämfört med tidigare somrar, exempelvis planerar 67 % av svenska båtägare fler båtdagar.

Undersökningen genomfördes 24–30 april 2020 och besvarades av 1 003 svenskar i åldern 25 till 70 år med en sammanlagd årlig hushållsinkomst på över 300 000 kronor.

Källa: Sweboat.

Noter:
1) UD:s avrådan från utlandsresor gäller till 15 juli 2020.
2) Personer som funderar på att hyra eller köpa båt sommaren 2020.

Bildtext: Allt fler vill komma ut i skärgården med egen eller hyrd båt. Det finns goda möjligheter för den som vill hyra ut sin båt i sommar och tjäna pengar till båtens drift. Bilden är från Kymmendö.