22 maj, 2020

Prestigefyllt designpris till Brabus Shadow 900

Brabus Shadow 900 har tilldelats 2020 Red Dot Award i klassen Product Design Category, vilket är ett stort erkännande för både Brabus Group och den finska båttillverkaren Axopar Boats. Red Dot Design Awards är en prestigefylld utmärkelse som ges till de mest väldesignade produkterna inom olika områden i konkurrens med hela världen.

– Vi arbetar på ett för båtbranschen nytt sätt. Genom att använda ett gemensamt plattformstänk är designen ett resultat av samarbetet mellan Brabus, Brabus Marine och Navia Design Agency, säger Jan-Erik Viitala på Axopar Boats.

Red Dot Design Museum i Essen i Tyskland har två utställningar där en 1:15 modell av Brabus Shadow 900 finns med permanent. Utställningarna heter ”Milestones in Contemporary Design” respektive ”Design on Stage” och är öppna från 23 juni i år till och med 31 maj 2021.

Brabus Shadow 900 är en av nyheterna från Axopar och Brabus Marine. Båten premiärvisades för pressen på en specialpresentation i Helsingfors i november 2019, där den nya båten toppade 65 knop trots blåst och ösregn.

Brabus Shadow 900, som bygger på Axopars 37-fots skrov, är en extremt potent motorbåt. Med två stycken Mercury Racing 450R på akterspegeln är topphastigheten hela 65 knop för den 4 300 kg tunga båten. Accelerationen är minst lika imponerande; 0–65 knop på cirka 30 sekunder.

Det finskägda företaget, med produktion i Polen, satsar på flera nya modeller inför nästa år. Den verkligen världspremiären sker på Boot Düsseldorf i januari 2020, men redan nu har alltså båtpressen fått känna på nyheterna.

Axopar 37 Spyder heter ytterligare en ny modell, som är grunden för Brabus Shadow 900. Brabusnamnet visar att den här modellen har tagits fram i samarbete med Brabus Marine, ett dotterbolag till bilförädlingsföretaget Brabus.

Brabus Shadow 900 är en enorm daycruiser med kabin och toalett. Fokus ligger på körupplevelserna och designen påminner delvis om Nimbus T11.

Den nya modellen har stora däcksutrymmen och gott om plats för packning. Passagerarna sitter bekvämt i tre stolar vid förarplatsen eller en rad med fyra säten något längre akter ut.

Vid årets Boot Düsseldorf var det bland annat världspremiär för 28ft BRABUS Shadow X00 ”One of Twenty Eight”. Fortsättning följer alltså och båtarna blir allt större och allt snabbare.

Fotnot: Den första Axopar 37 var 11,20×3,3 m och vägde 3 770 kg .Den hade V-botten i 20 grader med två steg och var godkänd för upp till 2×350 hk utombordare.

Fakta Brabus Shadow 900

Längd:              11,73 m

Bredd:               3,35 m

Djup:                 0,85 m

Skrov:               20 graders V-botten. Med två steg

Vikt:                  4 300 kg exklusive motorer

Personer:          10

Bränsle:            730 liter

CE-klass:          B-Offshore, C-Coastal

Toppfart:           60+ knop

Motorer:            2×450 hk

Info:                  www.brabusmarine.com