10 juni, 2020

Svenskt e-mästerskap i segling

Nu drar Svenska Seglarförbundet igång svenskt e-mästerskap i segling och alla som vill är välkomna med en anmälan. Och det är helt gratis. Allt som behövs är en dator, en padda eller en smartphone och kanske lite seglingskunskap – åtminstone om man tänkt sig att vara med och fajtas om pallplatserna.

Äntligen en tävling med många deltagare utan att man behöver tänka på social distansering och restriktioner. På e-mästerskapet kan man tävla utan att lämna hemmet.

– Själva spelet är väldigt enkelt men det är klart att det är bra med lite grundläggande seglingskunskaper. Att segla e-segling är att ha taktikerns roll ombord, berättar tävlingsledaren Christian Harding och fortsätter:

– Mästerskapet är uppdelat på fem delseglingar och en final. Vi kommer att segla på tisdagskvällar under juni, juli och augusti med cirka 20 deltagare per race, där varje race kommer att ta cirka 10–15 minuter. Och efter varje delsegling kommer det att finnas en ranking så att man kan se hur man ligger till i mästerskapet.

Max antal deltagare per deltävling är 100 så det blir fem race i varje deltävling. De som erbjuds en plats är de som är snabbast in med sin anmälan. De kommer att få bekräftelse per mejl och inför själva racet får man en kod, också den skickad via mejl.

E-segling spelar en viktig roll i Svenska Seglarförbundets målsättning att göra segling tillgängligt för alla och att attrahera nya utövare till sporten. Det är en mycket billig form av segling, men ändå en bra inkörsport för de som sedan vill prova på segling utanför den virtuella världen.

– I e-segling kan alla vara med. Det är helt annorlunda än i verkliga livet där du måste äga en båt eller ha en vän som har en båt. Du kan också vara med i en klubb där det finns båtar att låna. Eller så kan du vara extremt duktig på att segla så att alla vill ha dig med ombord. I e-segling behövs inget sådant. Man behöver varken ha en båt eller betala anmälningsavgifter.

– Men eftersom det är ett svenskt e-mästerskap vi talar om så krävs det att man har en svenskregistrerad mobiltelefon. De 20 som tar sig till final kommer vi att kolla legitimation på. Och för att få segla finalen kommer vi också att kräva att man är med i en klubb. Men det kan man ordna då, säger Christian Harding.

De som tar de tio främsta platserna i e-mästerskapet erbjuds att delta på VM som avgörs i september. Den som vinner VM tar hem en segercheck på € 10 000.

Det är första gången som Svenska Seglarförbundet arrangerar ett svenskt e-mästerskap och de fem deltävlingarna avgörs 16 juni, 30 juni, 14 juli, 28 juli, 11 augusti och med final 25 augusti.

Läs mer och anmäla dig här: www.svensksegling.se/SSFtavlingar/e-segling/