13 augusti, 2020

Säsongspremiär för Allsvenskan Segling

Nu drar Allsvenskan Segling igång för säsongen. Den serie över fyra tävlingar som skulle startat i våras har reducerats till två tävlingshelger där den första avgörs kommande helg (14–16/8) i Örnsköldsvik.

Sveriges bästa kappseglingsklubbar gör upp om mästartiteln i de två deltävlingar som står på programmet i år, eftersom Coronapandemin satte stopp för idrottsevenemang i våras. Första omgången avgörs alltså i Ö-vik kommande helg och finalen seglas i Västerås 4–6 september. Västerås får därmed stå för värdskapet under finalhelgen precis som förra året. Det kommer sedan att bli ett kval till Allsvenskan 2021 i Marstrand 3–4 oktober.

Bilder från allsvenska seglingarna i Västerås och Malmö 2019. Foto: Daniel Stenholm.

Årets allsvenska består av 18 klubbar. I fjol vann favorittippade KSSS och de siktar på samma sak i år, det vill säga allsvenskt guld.

– I år är det väl extra tufft med favoritskapet eftersom Allsvenskan ska avgöras på endast två deltävlingar. En av våra styrkor har ju alltid varit att vi kunnat leverera på hög nivå över en längre serie på fyra deltävlingar och ändå ha en bred trupp. Jag tror att flera av de andra klubbarna med färre seglare får en viss fördel, men vi gillar när det blir tufft. Vår målsättning är alltid att vara med i absoluta toppen och det är viktigt för oss att säkra en plats till nästa års Sailing Champions League. Till Ö-vik skickar vi en riktigt vass besättning med Björn Hansen vid rodret. Så det är väl ingen tvekan om att vi vill vara med och slåss i toppen, säger Niklas Edler som är ansvarig för KSSS allsvenska lag.

De som fått lämna den högsta serien är Hudiksvalls SSS, Oxelösunds SS och SS Hjälmaren. Nya i allsvenskan är Åmålsviken, Runmarö och Ekoln efter att ha tagit de tre första platserna vid kvaltävlingarna i Marstrand i höstas. För både Åmålsviken och Runmarö är det debut i högsta serien medan Ekoln, från Uppsala, som tidigare vunnit allsvenska medaljer, nu är tillbaka i högsta serien.

Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna seglingar.

Varje besättning måste bestå av en person av varje kön och minst en seglare under 25 år. Det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet.

Med anledning av Covid 19 arrangeras inga landaktiviteter. Men från Lugnviks hamn finns ändå utmärkta möjligheter att följa seglingarna under fredag, lördag och söndag.

Slutställning Allsvenskan 2019

KSSS

Hjuviks BK

SFS Hunnebo

Stenungsunds SS

Särö BK

Halmstads SS

GKSS

Upsala SS

Strängnäs SS

Stockholm 606-klubb

Örnsköldsviks SS

JK Västerås

Skanör BK

Malmö SS

SS Kaparen

————————————

Hudiksvalls SSS

Oxelösunds SS

SS Hjälmaren

Seglingarna sänds live och kan följas på Allsvenskan Seglings Facebooksida https://www.facebook.com/allsvenskansegling