8 december, 2020

Äntligen är mörkret och kylan här!

Varje vinter så länge jag minns så har jag åkt utomlands. Gärna till något ställe runt ekvatorn som kan ge mig den värme jag älskar men som Sverige inte kan ge under vintermånaderna. Men från och med i år så gäller inte denna modell längre.

Jag tror att corona-viruset kommer att hålla oss i sitt grepp under lång tid framöver och de säkerhetsåtgärder som i början kändes kraftiga och alarmerade kommer att bli en ny standard, även inom båtlivet. Jag tror därför att alla vi båtälskare kommer att behöva ställa om vårt förhållande till och ändra vår syn på vad vintern har att erbjuda oavsett båten ligger på land eller i vattnet.

Jag har själv haft stora utmaningar med att se något positivt i en flera månader lång mörk vinter, men successivt har jag börjat ställa om och tänka helt annorlunda. Mycket tack vare alla de fantastiska båtmänniskor som jag lärt känna de senaste åren. För vad är det egentligen som säger att båtsäsongen ska sluta bara för att det är mörkt och kallt, i synnerhet när man äger en båt som råkar har både väggar, tak och värme (väl medveten om att alla inte äger den typen av båt).

Fast övertygad om att det redan finns massor vi kan uppleva inom båtlivet på vintern, men som även jag själv hittills inte har upptäckt, har jag för denna Krönika fått flera tips från båtälskare på hur de håller sitt båtliv igång under vinterhalvåret. Detta är några av de tips som jag har fått:

X Om båten är på land och i närheten av där du bor – utöva ”tomt-segling” – placera ut torrbollar, behåll madrasserna i båten, sätt på värme, gör matsäck eller laga en enklare middag och övernatta i båten.

X Snida ut båtnamnet i körsbärsträ, lär dig splitsa rep, göra knopar och utmana din kanske knepiga relation med symaskinen.

X Om båten är i vattnet – ta en kurs i och börja ge dig ut och träna mörkernavigering. Om du ännu inte har radar, kanske dags för en investering.

X Om du befinner dig ute i skärgården – på med pannlampan på huvudet, ta dig fram på stigen till den vedeldade bastun, stå på klippan och se havet vilt och vackert eller sitt på akterdäck med varma kläder och filtar i skenet av ett stearinljus.

De som bidragit med tips nämner också att skärgården är så oerhört vacker och har så mycket att erbjuda även på vintern. Men de flesta företag som jobbar med besöksnäring måste stänga under vinterhalvåret eftersom de inte har råd att ha öppet när besökarantalet minskar, i synnerhet under corona-pandemin.

Om jag fick drömma fritt så skulle jag bo och jobba från min båt året om. Jag skulle vistas i skärgården på samma sätt som under sommaren. Jag skulle samverka med alla ideella och kommersiella aktörer för att bidra till ett levande båtliv och jag skulle vara en regelbunden kund som utnyttjar den service och de produkter som är nödvändiga för mitt båtliv. Jag liksom alla andra skulle må så bra, både fysiskt och psykiskt av att få vistas nära vatten och i vår vackra och unika natur.

Jag avslutar denna krönika med att skicka en uppmaning till alla aktörer inom båtlivet. Kanske vi ska gå ihop och uppvakta statliga och kommunala näringsfrämjare och beslutsfattare för att möjliggöra att båtliv och skärgård kan hålla öppet hela vintern. Och med det också skapa en modell för ett hållbart leverne och mental hälsa som kan fungera i framtida pandemier även utanför Sverige?

Jag hjälper gärna till med detta arbete!