Team New Zealand vann America’s Cup

Emirates Team New Zealand vann America’s Cup för Nya Zeeland för fjärde gången. På dag sju i den 36:e America’s Cup fick Kiwis den sjunde poäng laget behövde för att höja den åtråvärda bucklan framför tusentals åskådare i Auckland.

Det var en spektakulär prestation för Emirates Team New Zealand och den yachtklubb de representerar, Royal New Zealand Yacht Squadron. Det var också ytterligare en bekräftelse på att detta land på södra halvklotet med fem miljoner invånare har världens bästa seglare.

Luna Rossa Prada Pirelli kämpade hårt i finalseglingarna, som ofta toppade över 40 knop i täta dueller. Prada visade stor talang och erfarenhet under hela evenemanget och de har säkert en spännande framtid på kappseglingsbanorna.

Hemmalaget var inför nattens seglingar bara en seger från att ta hem den 36:e America’s Cup. Vädret bjöd på ganska lite vind, men båtarna bygger snabbt upp fart och en havsbris hjälpte till under dagen. Seglingarna kom igång med 30 minuters försening.

Genom den sista porten på sista seglingen rundade Emirates Team Nya Zeeland 49 sekunder före italienarna och det blev den sista delseglingen i den 36:e America’s Cup, som är den äldsta sporttrofén i internationell sport. Efter tio tävlingar och poängskillnaden 7:3 var America’s Cup återigen Nya Zeelands.

Utmaningen inför den 37:e America’s Cup har redan startat. Emirates Team New Zealand har offentliggjort att Royal New Zealand Yacht Squadron har accepterat att försvara bucklan.

Det som redan står klart är att cupen ska seglas med samma båttyp som idag, det vill säga AC37. Endast en ny båt får användas per team i kommande seglingar. 100 procent av besättningen måste ha ett pass från det land som deras båt representerar.

Bildtext: Emirates Team New Zealand på väg mot seger i 36:e America’s Cup.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*