25 mars, 2021

Emil och Cissi jagar medalj på Lanzarote

Med en dag kvar av OS-kvalet i Nacra 17 på Lanzarote ligger Emil Järudd och Cecilia Jonsson kvar på fjärde plats och har fortfarande goda chanser att segla till sig en medalj.

– Idag hade vi liknande förhållande som under gårdagen, fast lite mera vind. Vi inledde första racet med en stark start och första kryss. Tyvärr uppstod en situation vid kryssmärket där vi tvingades hålla undan från två babordsbåtar och för att undvika kollision fastnade vi i kryssmärket och gick från andra till 15:e båt, berättar Cissi och fortsätter:

– Men vi kämpade oss tillbaka i racet och slutade nia i mål. I de resterande två racen hade vi väldigt bra fart, framför allt på läns där vi gick som skållade troll.

Det blev två femteplatser i de andra racen och nu väntar bara ett race på fredag morgon innan det är dags för medaljracet senare på dagen.

– Nu ligger vi fyra med tolv poäng upp till pallen. Så vi har alla möjligheter att ta en medalj. Vi ska gå ut och hålla det enkelt runt banan; fritt spår ur starten, minimera manövrar och pusha båten till max på länsen. Lugnt och avslappnat, berättar Cissi.

Även Ida Svensson/Marcus Dackhammar gör en mycket bra regatta. Under veckan har de seglat allt bättre och klättrat i resultatlistan där de nu är på åttonde plats.

I OS-kvalet i 49erFX går det inte lika bra för de svenska besättningarna. Både Klara Wester/Rebecca Netzler och Julia Gross/Hanna Klinga hade siktet inställt på att ta den där platsen till Tokyo under veckans kval på Lanzarote.

Men så blir det inte. Klara och Rebecca är bäst av de två på 20:e plats medan Julia och Hanna ligger 22:a. Ett OS-deltagande för någon av dem ter sig allt mer avlägset.

European and African continental qualification regatta for the Tokyo 2021 Olympic Games.Marina Rubicon, Lanzarote, Canary Islands. 25 March © Sailing Energy

Foto: Sailing Energy.