1 april, 2021

Pandemin bromsar leveranserna av båtar och reservdelar

Stora delar av tillverkningsindustrin runt om i världen har slagits ut eller begränsats kraftigt på grund av pandemin. Effekten för båtbranschen är att båthandlarnas och verkstädernas lagerhyllor gapar tomma. I slutänden drabbas Sveriges konsumenter.

Hela båtbranschen upplever just nu stora problem med leveranser av såväl motorer, glasfiber, plast, rostfritt stål och vissa reservdelar. Bakgrunden är den pågående corona-pandemin som påverkar tillverkningsindustrin i hela världen.

– Världshandeln har drabbats hårt av pandemin. Hela kedjan från produktion till distribution svajar vilket gör att båthandeln och verkstäder kan ha tomma lagerhyllor när det gäller vissa varor. Och detta sker när efterfrågan på båtar och tillbehör är rekordstort. Att ett av världens största containerfartyg blockerade Suezkanalen gjorde inte heller saken bättre, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat, Båtbranschens Riksförbund.

I slutänden drabbas konsumenter som planerar att köpa ny båt eller vissa tillbehör. Det gäller även de som får sin båt eller motor stulen eller skadad och som behöver ersättas eller repareras.

– Vi uppmuntrar och uppmanar alla som går i köptankar att vara ute i extra god tid med besluten denna mycket speciella säsong”, avslutar Mats Eriksson.