21 april, 2021

Stefan Rahm invald i SOK:s styrelse

Stefan Rahm har valts in i styrelsen för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Med erfarenhet från flera olympiska spel, som aktiv, coach eller ledare, förbundsdirektör för Svenska Seglarförbundet och numera klubbdirektör på KSSS är det en tungt meriterad och erfaren seglarprofil som tar plats i den svenska olympiska rörelsens finrum.

– Det ska bli fantastiskt kul. Och jag tycker seglingssporten har en skyldighet att ge lite tillbaka till SOK efter många år av bra och fruktbart samarbete, säger Stefan som dock inte bara ska driva seglingens frågor i SOK:s styrelserum:

– Mitt arbete i styrelsen är ”idrottsospecifikt” och jag är inte där för att förändra utan för att förbättra. Framför allt gillar jag SOK:s ”drömprojekt” som handlar om att alla unga ska ges en möjlighet att komma hela vägen. Det brinner jag för.

ÅF Offshore Race 2017
© Oskar Kihlborg/KSSS 2017

Bilden: Stefan Rahm. Foto: Oskar Kihlborg.

Det är dock inte första gången Stefan har ett uppdrag inom den svenska olympiska rörelsen. Under flera år har han suttit i SOK:s valberedningen och jobbat för att styrelsen inte bara ska bestå av ordföranden från olika specialförbund utan också ha en stark aktiv förankring.

– Jag ser det som oerhört värdefullt att jag varit där själv – både som aktiv och som ledare. Jag minns speciellt 2008 då Rasmus Myrgren låg tvåa inför sista seglingen i Beijing, bara för att sluta sexa. Den erfarenheten att stå där och försöka vända det sorgliga till något bra, har varit värdefull för mig.

För till slut blev det ändå en OS-medalj för Rasmus Myrgren som vann brons i Laser i London 2012. Och medaljer är i grund och botten vad Stefans nya uppdrag handlar om.

– SOK:s uppdrag är i slutänden att jobba för att Sverige ska vinna olympiska medaljer, säger Stefan.

Att vinna OS-medaljer har han fått vara med om. Dock inte som aktiv. Det blev ”bara” en 18:e plats i Tornado vid OS i Barcelona 1992. Men som coach/ledare i samtliga sex OS, från 1996 till 2016, har Stefan fått glädjas åt sex svenska seglarmedaljer.

Men det är inte bara Stefans OS-meriter som imponerar. Förutom tolv år som förbundsdirektör och sportchef på seglarförbundet har 52-årige Stefan ett VM-guld i E-jolle från 1991. Samma år utsågs han till ”Årets Seglare” och det blev han även 2001. 1995 var han tvåa på världsrankingen i Laser och 2000–2001 vann han World Matchracing Tour. Under 2002–2003 och 2006–2007 var han ansvarig taktiker ombord på de svenska America’s Cup-satsningarna, Victory Challenge. Båda projekten slutade med en femteplats i kvalseglingarna, Louis Vuitton Cup.

Stefan har även under flera år arbetat inom World Sailing och deras Events Committee där bland annat OS-klasserna hanteras. Men det uppdraget har han inte längre utan nu är det fokus på Sverige och kommande OS – närmast sommarens spel i Tokyo.

– Den 30 juni kommer SOK:s officiella uppskattning av hur många medaljer vi tror vi kommer att ta. Vad det gäller seglingen så säger jag en och en halv medalj. Det blir en om vi har stolpe ut och två om vi har stolpe in.