17 maj, 2021

Båtmiljö.se – sajten för ett mer hållbart båtliv

Svenska Båtunionen (SBU) lanserar en ny version av sajten Båtmiljö.se med handfasta miljötips direkt till Båtägaren.

Båtförsäljningen slår rekord och nya människor hittar ut på sjön. För alla på sjön är miljö och hållbarhet viktigt. Därför lanserar SBU en ny version av sajten Båtmiljö.se med handfasta miljötips direkt till Båtägaren.

Mycket är nytt på Båtmiljö.se, till exempel information om allemansrätten och vad du som båtägare kan göra för att hindra spridning av invasiva arter. Du hittar även information om allt från fossilfria bränslen och vad du bör tänka på när du målar båtbotten till vad det finns för alternativ till båtbottenfärg och praktiska råd för sanering av båtskrov.

– Båtmiljö.se vänder sig direkt till dig som är båtägare och som vill göra miljömedvetna val. Oavsett om du står i butiken och letar efter miljövänliga båtvårdsprodukter eller sitter i båten och söker efter närmsta borsttvätt ska båtmiljö.se kunna vägleda dig rätt, säger Carl Rönnow (bilden), sakkunnig inom miljö- och hållbarhet på Svenska Båtunionen som står bakom sajten.

På båtmiljö.se finns också information om havstulpaner och havstulpankartan. Som båtägare kan du anmäla dig till havstulpanvarningen, en gratis sms-tjänst som meddelar när havstulpanerna börja växa till sig. Genom att vara anmäld till havstulpanvarningen blir båtlivet enklare för dig som använder alternativa metoder till giftig båtbottenfärg. På havstulpankartan kan du även hitta din närmsta borsttvätt och spolplatta.

– Havstulpanvarningen och havstulpankartan är en fantastisk tjänst för dig som slutat använda giftiga båtbottenfärger. När du får ett sms vet du att det är dags att tvätta båten i en borsttvätt, ta upp båten på land och tvätta av eller spendera ett par dagar i sötvatten, säger Carl Rönnow.

Enligt Båtlivsundersökningen 2020 var det 39 procent av båtägarna som ville lära sig mer om hur de kan minska fritidsbåtarnas miljöpåverkan. Det var den fråga där intresset hade ökat mest jämfört med för fem år sedan.

– Genom att sprida och förmedla kunskap arbetar vi tillsammans för ett hållbart båtliv och en frisk havsmiljö. Båtmiljö.se är ett viktigt verktyg för att nå ett ändrat beteende ute på sjön och när vi underhåller vår båt, avslutar Carl Rönnow.