17 juni, 2021

Säsongspremiär för Allsvenskan Segling

Helgen 19–20 juni drar Allsvenskan Segling igång för säsongen. Nu välkomnas Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar till Långedrag utanför Göteborg där GKSS arrangerar årets första (av totalt tre) deltävling.

Den planerade premiären i Skanör 21–23 maj 2021 blev inställd på grund av rådande restriktioner runt pandemin. Den första deltävlingen arrangeras i stället nu i Långedrag 18–20 juni. Därefter väntar Örnsköldsvik 20–22 augusti och sist ut är Västerås 10–12 september. Det blir även ett kval till nästa års allsvenskan i oktober.

I Allsvenskan 2020 stod KSSS som slutsegrare efter att ha kommit tvåa i de båda deltävlingarna. Det var stockholmarnas femte titel av totalt sex. KSSS vann före GKSS, som vann i Örnsköldsvik och före Halmstad, som vann i Västerås. Kvalet till Allsvenskan 2020 avgjordes i Marstrand i början av oktober. Åmålsviken vann kvalet och blev därmed kvar i Allsvenskan. Även Strängnäs och Ljungskile tog sig till Allsvenskan via kvalet i Marstrand. Gamla Stans Yachtsällskap är också nya i Allsvenskan.

Varje besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet.

Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag.

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

De fem främsta lagen i tabellen, när säsongen är över, är kvalificerade för Sailing Champions League 2022. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval senare under hösten – för att vara med i Allsvenskan även 2022.

Allsvenska klubbar 2021

Kungliga Svenska Segelsällskapet

Göteborgs Kungliga Segelsällskap

Halmstads Segelsällskap

Hjuviks Båtklubb

Ekolns Segelklubb

Runmarö Yacht Club

Stenungsunds Segelsällskap

Örnsköldsviks Segelsällskap

Sotefjordens Segelsällskap

Skanörs Båtklubb

Malmö Segelsällskap

Stockholm 606-klubb

Upsala Segelsällskap

Segelsällskapet Åmålsviken

Strängnäs Segelsällskap

Ljungskile Segelsällskap

Ekerö Båtklubb

Gamla Stans Yachtsällskap

Seglingarna sänds live och kan följas här: https://www.youtube.com/user/svensksegling