18 juni, 2021

Kärt återseende mellan två båtlegender

Det har gått 60 år sedan ingenjören Bernt Sallén och designern Pelle Petterson träffades för första gången. Tillsammans har de ritat och konstruerat Cremo fritidsbåtar, som än idag skapar glädje på sjön och minnen över generationsgränser. Men idéerna om båtmodeller är inte slut och det blev en kreativ återförening i Varberg.

På 50-talet fick svenskarna fler antal semesterdagar och det gav båtbranschen ett uppsving. Fler upptäckte fördelarna med sjölivet. Det var under en mässa i Milano år 1958 och genom en amerikansk bok om hur man plastar båtar, som den båtintresserade ingenjören Bernt Sallén såg potentialen. Väl hemma i Varberg berättade han för sin arbetsgivare och cykelfabriken Crescent Monark om sin idé och fick klartecken på att göra ett försök.

– Båten höll riktigt bra tack vare det starka materialet och gick mycket snabbare att tillverka än den traditionella träbåten. Vi bjöd in journalister som fick slå med slägga på båten och bevisa kvalitén, berättar Bernt.

Under tidigt 60-tal började Crescent Monark att samarbeta med Pelle Petterson, som då hade studerat i USA och var hemlig formgivare till en av Volvos mest kända bilar, P1800. Mest känd var dock Pelle för sin karriär som kappseglare.

Bilden: Bernt Sallén (t. v.) och designern Pelle Petterson.

– Jag hade turen att förena mitt intresse och min utbildning. På den tiden fick man bekosta sin egen tävlingsbåt, så det blev ett sätt att försörja mig på. Bernt bad mig skissa på utombordare och på den vägen är det, säger Pelle.

När båtlegenderna återförenas är det runt köksbordet hemma hos Bernt, på samma plats som när allt började för över 60 år sedan. Bernt visar bilder och gamla affärskontrakt skrivna på baksidan av bordsunderlägg. Pelle fyller i med gamla minnen och historier från deras samarbetsår. Men båda kommer snabbt in på idéer om nya båtmodeller.

– Många funktioner och detaljer som Bernt och Pelle ritade lever kvar än idag. Det är fantastiskt att se att båda fortfarande har idéer och drivkraft om hur båtbranschen kan utvecklas. Vi har fått med oss flera tankar om hur vi kan bygga klimatsmarta och hållbara båtar i framtiden, avslutar Eva Nicklasson, delägare Cremo Boats.

Fakta Cremo Boats (Fd Crescent/Monark)

CREMO Boats tillverkar trygga och säkra motorbåtar gjorda av glasfiber. Sedan starten år 1958 har företaget sålt över 300 000 fritidsbåtar. CREMO Boats har sitt säte i Varberg och återförsäljare runt om i Sverige, Norge, Danmark och Nederländerna. Med egen fabrik tillverkar de 500 båtar per år. I samma fabrik tillverkas även Cremo Carbox och andra glasfiberprodukter så som skyddshuvar.