17 augusti, 2021

LOVA-bidrag för att skrota båtmotorer

Det går att få LOVA-bidrag till att skrota sin gamla tvåtakts utombordare. Varje länsstyrelse beslutar om sista ansökningsdatum och det kan variera mellan olika länsstyrelser. Besök din länsstyrelses hemsida för mer information. För länsstyrelsen i Stockholm är sista ansökningsdag för LOVA-bidrag 2022 den 30 november 2021.

– LOVA-bidrag är ett bra stöd för båtklubbar som vill förbättra vår vattenmiljö genom att minska skadliga utsläpp av både biocidfärger och kolväten, säger Carl Rönnow, sakkunnig inom miljö- och hållbarhet på Svenska Båtunionen.

– Bidraget kan leda till en snabbare utfasning av äldre tvåtaktsmotorer med förgasare, och kanske framför allt av motorer som är trasiga eller inte längre används och som ligger och skräpar. Det behövs när vi strävar efter en cirkulär ekonomi. Men mer behöver göras för att fasa ut andelen gamla båtmotorer som fortfarande används och där tror jag att information och samverkan är nyckeln. Dels information om att denna typ av bidrag går att söka, dels samverkan mellan myndigheter, båtklubbar och båtorganisationer vid utformning av nya mer effektiva styrmedel.

Enligt LOVA-förordningen (2 § 2 p.) kan man söka bidrag för “åtgärder som syftar till att minska spridningen av miljöfarliga ämnen från fritidsbåtar till vattenmiljön”.

Detta är specificerat till följande i ansökningsblanketten:

  1. Åtgärd för att sluta måla båtbottnar med biocidfärg, vilket kan vara ett eller flera av följande:
    • Båtlyft
    • Skrapa eller spola båtbotten (ex Scrubbis)
    • Skrovduk
    • Borsttvätt
    • Sanering av båtskrov (med avsikt att göra skrovet biocidfritt)
  2. Åtgärd som inte medför att sluta måla båtbotten med biocidfärg
    • Spolplatta
  3. Åtgärd som syftar till att byta ut 2-takts motorer med förgasare och lämna för skrotning/återvinning. Krävs kvitto vid slutredovisning.
    • Maximalt 1 motor per medlem
    • Bidrag om 2 000 kr per motor som är mindre än 50 hk
    • Bidrag om 4 000 kr per motor som är lika med eller större än 50 hk
  4. Annan åtgärd som syftar till minskad spridning av miljöfarliga ämnen från fritidsbåtar

Observera att det inte går att söka stöd för åtgärder som har påbörjats innan länsstyrelsen har tagit ett beslut om att ge stöd, om kostnaderna täcks av annat stöd samt om åtgärden följer av skyldighet i lag eller annan författning.

Ansökningsblankett och anvisningar till blanketten finns på Havs- och Vattenmyndighetens hemsida

Bildtext: Gamla tvåtaktsmotorer kan fasas ut och båtägaren kan få LOVA-bidrag. Bilden är från 2002.