19 augusti, 2021

På fredag är det dags för Lilla Tjörn Runt

Lilla Tjörn Runt blir Stenungsunds Segelsällskaps första ungdomskappsegling sedan Coronapandemin bröt ut. Det är verkligen glädjande att få arrangera tävlingar på riktigt igen. Tävlingen lockar jolleseglare som gått sin första seglarskola men också mer meriterade unga seglare och seglare med funktionsvariationer. Kappseglingen seglas runt Stenungsön fredagen den 20 augusti i optimist, Zoom 8, RS Tera, RS Feva och Access-jolle.

Lilla Tjörn Runt är unikt genom att det är en distanssegling för ungdomar. Jollarna seglar kring Stenungsön, en sträcka på 5 M. Det tar en till två timmar för de snabbaste att ta sig runt beroende på vind. I år det 37:e upplagan av tävlingen.

Det är bara två månader sedan det var ett totalt tävlingsförbud i Sverige. Nu har idrotten öppnat och vi får äntligen genomföra tävlingar med publik och bjuda in andra klubbar. Hittills är 57 båtar är anmälda till Lilla Tjörn Runt. Anmälan är stängd, men efteranmälan på plats är möjlig både torsdag och fredag.

– Vi är så glada över att äntligen få lov att arrangera Lilla Tjörn Runt igen. Seglarna är sugna på att komma ut på vattnet och mäta sina krafter mot varandra efter förra årets inställda tävling. Prognosen ser lovande ut med både sol och värme. Vindarna, som är det viktigaste för seglarna, verkar bli 4–5 m/s, vilket bådar gott för alla deltagare. Det ser ut att bli en fantastisk dag för både seglare och publik, säger seglingsledaren Patrik Johansson.

I Lilla Tjörn Runt är deltagarna indelade i startgrupper efter vilken jolle de seglar. I Lilla Tjörn Runt kan alla delta utifrån sin förmåga. Därför har vi en startgrupp för barn och ungdomar med särskilda behov som deltar med Access-jollar.

Starten går utanför Stenungsunds segelsällskaps klubbhus och seglas medsols eller motsols runt Stenungsön beroende på vindriktning. Första start går kl. 15:00 och därefter sker starterna var 5:e minut. Efter seglingen är det prisutdelning vid klubbhuset.

För att seglarna skall känna sig säkra, krävs ett stort antal säkerhetsbåtar. StSS deltar med egna funktionärsbåtar men även båtar från de deltagande klubbarna hjälper till. Detta gör att vi kan ha många säkerhetsbåtar med på banan och hålla en hög säkerhet.