14 september, 2021

Backkamera för båten

Garmin Surround View är ett nytt kamerasystem som ger en helt ny nivå av kontroll vid tilläggning. Sex genom skrovet monterade kameror fungerar som lika många extra ögon. Surround View ger därmed en 360-graders ”birds-eye” vy runt om båten. Den som kör båten ser direkt i sina skärmar vad som finns runt om båten vid manövrering i låg fart, till exempel vid tilläggning.

Garmins teknologi använder sex 1080p-kameror runtom båten: en framåtseende kamera vid fören, en bakåtseende kamera vid aktern och kameror som ser åt båda sidorna både på styrbord och babord sida. När systemet är påslaget visas en komplett översiktsbild över vad som finns runt om båten med 360-graders video i realtid direkt på kompatibla sjökortsplotter eller multifunktionsdisplay från Garmin.

Surround View är framtaget för att maximera vad du ser och minimera döda vinklar. Då du kör båten kan du se en eller två kamerabilder samtidigt och ha ett fågelperspektiv där det också är möjligt att zooma in och panorera runt om båten från valfri individuell kamerabild.

En av finesserna med systemet är Visuell Bumper, en funktion som ger en visuell indikator över ett område runt båten som du själv ställer in och som visar allt som inte är vatten, såsom bryggor eller pirer.

Funktionen visar även en distansmarkering runt båten så att du enklare kan göra avståndsbestämningar vid navigering i trånga utrymmen. Det fungerar som ett kamerasystem för bilar.

Systemet är helt integrerat med Volvo Penta IPS-motorer och joystickfunktion.

Lars-Åke Redéen

Bildtext:
Med Garmins nya Surround View-teknik får båtens förare samma överblick över båten som man har i en modern bil.