14 september, 2021

Båtklubbarnas Dag med sol i sinnet

Båtklubbarnas Dag är numera ett populärt och etablerat inslag i båtlivet. Att vi varje år uppmärksammar båtklubbarnas stora betydelse både för allas möjlighet att ha båt till rimliga kostnader, och de sjönära samhällenas intryck är numera lika säkert som att vi firar midsommar.

Sedan några år är Saltsjön-Mälarens Båtförbund (SMBF) huvudansvarigt för denna festdag för båtlivet, med god hjälp av representanter för några av båtklubbarna.

Liksom midsommar är även Båtklubbarnas Dag beroende av vädret och i år gynnades deltagarna av uppehåll, om än inte sol. Men föregående dygns skyfall lyste i alla fall med sin frånvaro. Detta var naturligtvis deltagarna i Den Stora Båtparaden glada för.

För ett ögonblick kunde någon yrvaken åskådare tro att det trots allt var gårdagens skyfall som möjliggjort paraden: ett av ekipagen var nämligen en bil! En på något sätt ”amfibierad” och liksom även båtarna, försedd med däck (inte mindre än fyra stycken). Hade dess passagerare haft behov av en ”räddningsflotte” fanns även en sådan till hands. Med en idyllisk björkdunge, parkbänk, badstege och allt!

Väldigt uppskattade var också en grupp kajaker under ledning av Erik Jönsson. Till detta kan läggas inslaget av de mer ”vanliga” flytetygen av alla möjliga sorter, märken och material. Som vanligt var det Magnus Bjellqvist från Rörstrands Båtklubb som med den äran ledde paraderandet. I år tillsammans med Kevin Liljegren från Långholmens Båtklubb.

I dessa tider är det ju inte bara vädret som styr evenemangen utan även pandemin. Det var därför även i år ganska dämpade arrangemang på de flesta klubbar för att inte dra till sig för stor publik. Till nästa år finns det verkligen ett uppdämt behov av att slå på trummorna och se till att så många som möjligt får ta del av vårt vackra båtliv.

Men denna dag lämpar sig ju även alldeles utmärkt för att fira födelsedagar! I år var det 100-års fyllande Årstavikens Motorbåtsklubb som manifesterade sin aktningsvärda ålder med en hejdundrande fest och satsade stort (naturligtvis med pandemi-restriktioner) med alltifrån mästerkockar till årtillverkning och eskimåsvängar.

Det är just detta som denna dag handlar om – allt som ryms i en båtklubb, både av det sociala livet och hela den rekreerande verksamheten runt båtarna.

Thomas Malmberg är ordförande i ÅMK och har tillsammans med klubbkamraterna planerat detta firande i över ett år. Men så blev det väldigt lyckat också, med både musik, loppmarknad, paddeltillverkning, trolleri och festmåltid!

Till sist: Alla ni som älskar båtlivet, tycker att sommaren är för kort och att slutet regnat bort – det finns faktiskt inget bättre sätt att fira båtlivet och sommaren som varit än fest och parad med Båtklubbarnas Dag. Sista lördagen i augusti – varje år!

Text: Stefan Iwanowski

 

Bildtexter:


Paraden leddes av Magnus Bjellqvist i Beckerritade snipan Henzy, RBK, tätt följd av den engelska kanalbåten Decoy, SSS. Foto Kevin Liljegren.


100-års firande Årsta Motorbåtsklubb med vattenbil och skogsbeklädd flotte. Foto: Kjell Dike.

 


Tätt bakom den bevuxna flotten sitter Johnny Rickardson vid elmotorn på blekingeekan som han byggde 2005. Foto: Kjell Dike.


Flotte med extra allt, glider iväg med ÅKM:s ordförande Tomas Malmberg och Damian Nordström! Foto: Kjell Dike.


Hur man tillverkar sig en åra kunde man få lära sig på Årsta Motorbåtsklubb. Foto: Kjell Dike.

 


40-fotaren Keronimo visas upp av Johan Hackman som även är ungdomsledare i Ligna Båtklubb. Foto: Kjell Dike.


En grupp kajaker var ett uppskattat inslag. Foto: Kevin Liljegren.