4 oktober, 2021

Windy sjösätter 60-fotare i internationell toppklass

Efter succén med den förra toppmodellen SR52 Blackbird har Windy sjösatt ett nytt flaggskepp på drygt 18 m. Windy SLR 60 sätter en ny standard för superyachtstenders.

Båten byggs i Västervik på varvet där Storebro Royal Cruiser byggdes en gång i tiden. Skillnaden mot dagens produktion är dock mycket större än de flesta kan tänka sig. Storebro byggde traditionella motorkryssare i hög kvalitet medan Windy Scandinavia 2021 har placerat sig i den internationella toppklassen för tenders till superyachts.

Windy SLR 60 har tagits fram i samarbete med designern Malcolm McKeon under en process som har tagit två år. Grunden för arbetet fanns redan i en modell på 44 fot och SR52 Blackbird, där den senare har sålts i ett 30-tal exemplar bland annat till superyachter.

Det faktum att ägare av superyachts köper Windy är ett kvitto i sig självt. Deras krav är extremt höga och finishen i alla detaljer mycket högre än de flesta är vana vid. Det återspeglas även i priset, den nya 60-fotaren kostar cirka 2,6 MEURO plus moms. Det motsvarar cirka 33 Mkr med svensk moms.

Den nya båten är egentligen en chaseboat till en större seglande yacht på cirka 85 m. Användningsområdet är därmed internationell miljö och många dagsutflykter.

Båten har enorma däcksutrymmen med plats för ett 15-tal personer på däck i olika sittgrupper. De som vill solbada har också gott om plats, både i fören och aktern. Boutrymmena är fördelade på för- och midkabin. Under däck finns även toalett med dusch.

Akter om förarplatsen (centrerad) finns en bred bänk med pentry, grill och kylskåp.

Akter om passagerarsofforna finns ett stort soldäck, som även är locktill motorbrunnen. Därunder sitter tre Volvo Penta IPS 650 à 480 hk. Sammankopplade till en enhet som även kan styras medjoystick ger det imponerande prestanda till denna luxuösa tender. Över 40 knop i toppfart även med ett dussinpersoner ombord och en acceleration som känns rejält även om man trycker gasen i botten vid en marschfart på 30 knop.

Hanteringen av båtar med IPS-motorer är traditionellt i toppklass. I den här båten med sin höga effekt, massor av vridmoment och joystick blir upplevelsen i högsta klass.

Det första exemplaret av Windy SLR 60 har redan sin framtid som superyachttender klar. Nummer två är under byggnad och ytterligare ett par exemplar lär vara på gång.

Fakta Windy SLR 60

Längd:                         18,15 m

Bredd:                         4,53 m

Djup:                           1,29 m

Vikt:                             16 000 kg

Motorer:                       3xVolvo Penta IPS 650

Toppfart:                      43 knop

Marschfart:                  25–30 knop

Kojer:                          4

Räckvidd:                    850 Nm vid 25 knop

Design:                        Malcolm McKeon

Info:                             www.windyboats.com