4 januari, 2022

Mange Olsson-priset till Martine Grael

Den brasilianska seglaren och dubbla olympiska mästarinnan Martine Grael har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2021. Priset delas ut varje år till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden. Tidigare vinnare av priset är seglarlegendarer som Torben Grael, Sir Ben Ainslie, Stan Honey, Santiago Lange, Grant Dalton, Carolijn Brouwer och Peter Burling.

Martine Grael från Brasilien är en av världens bästa skiff-seglare med två olympiska guldmedaljer – från Rio de Janeiro 2016 och från Tokyo 2020.

– Mitt tydligaste minne av Mange är från Volvo Ocean Race 2008–2009 när han var skeppare på Ericsson 3 och min pappa (Torben Grael) var skeppare på Ericsson 4. Under en ”hospitalitysegling” på ett av stoppen lyckades jag tjata mig med ombord på Ericsson 3. Mange var en stor personlighet och utåtriktad person som alltid lyckades etablera en fantastisk relation med alla – vare sig det var hans besättningsmedlemmar eller några gästande sponsorer. Jag har också hört många fantastiska historier om honom. Inte minst lyckades han få alla runt omkring sig att känna sig sedda och utvalda, säger Martine.

Med en pappa som är en av världens mest framgångsrika seglare – både vad det gäller havskappsegling och framgångar på den olympiska arenan, så föddes Martine mer eller mindre in i seglingssporten. Efter några ungdomsår i 420, och sedan hon missat att kvala in till OS i London 2012 i 470, bytte Martine till 49erFX.

– När besvikelsen över min missade OS-plats 2012 lagt sig bestämde jag mig för att satsa på 49erFX och där är jag fortfarande kvar. Under många fantastiska år har jag tävlat på högsta internationella nivå. Och jag har vunnit fler VM-medaljer – förutom mina två OS-guld, berättar Martine och fortsätter:

– Efter guldet i Rio 2016 kände jag och min lagkamrat, Kahena Kunze, att vi behövde hitta en ny utmaning. Och efter att vi imponerats av den kvinnliga besättningen på Team SCA i Volvo Ocean Race 2014–2015 letade jag efter en möjlighet att få prova på ”riktig” offshoresegling.

Chansen kom redan i Volvo Ocean Race 2017–2018 då Martine tog en plats som besättningsmedlem ombord på AkzoNobel – vilket innebar att hon blev den första kvinnliga brasilianska seglare i Volvo Ocean Race.

– Att hitta en ny spännande utmaning, i en av vår sports mest ikoniska regattor, var ett fantastiskt sätt för mig att utmana mig själv, flytta gränser och hitta ny motivation för att därefter ge mig i kast med en ny olympiska utmaning, mot Tokyo 2020, säger Martine.

Vid 30 års ålder har Martine Grael redan ett imponerande CV. Otaliga gånger har hon visat att hon är en riktig vinnare som oftast är som bäst när allra mest står på spel – oavsett inom vilken disciplin i segling det handlar om. Med sin mentala styrka och ödmjuka framtoning är hon en inspiration för alla åldrar – i Brasilien och runt hela världen.