25 januari, 2022

Samarbete om foilande elbåt

Två av Europas mest högteknologiska båtföretag samarbetar om en extrem, foilande elbåt. Det är Spirit Yachts, som är världsledande inom moderna klassiska segelbåtar, och teknikföretaget BAR Technologies som ingått ett samarbete för att skapa en eldriven, helt foilande motorbåt på 35 fot.

Det är ägaren av den internationellt mycket uppmärksammade Spirit 111 seglande superyachten som vill ta hjälp av BAR:s tekniska kunnande. Båten har sex sittplatser och öppen sittbrunn, men den kan snabbt förändras till en tvåsitsig sportbåt för den ultimata upplevelsen.

Spirit 35 är en smal båt med en maxbredd på 2,3 m. Spirit och BART har inte gett många fler detaljer om vilken drivlina båten får mer än att det blir en singelinstallation. Toppfarten är beräknad till 30 knop. Marschfarten blir 22 knop med en beräknad räckvidd på 100 Nm. Skrovet börjar foila vid cirka 14 knop och båten ska kunna foila i fem timmar.

Undervattenskroppen är en djup V-botten med en mycket skarp förlig vinkel och ett steg midskepps. Därefter blir botten allt plattare längre akterut.

BAR Technologies och Spirit Yachts har redan tecknat en order för den första båten, som ska levereras andra kvartalet 2022. Båten byggs vid Spirit Yachts varv i Ipswich på den engelska ostkusten.

Bildtext: Spirit 35 är en eldriven modernt byggd träbåt med en bredd på 2,3 m.