8 mars, 2022

Nya tag för Skanörs Båtklubb i Allsvenskan

Skanörs Båtklubb (SBK) tar nya tag. Två gånger i rad har klubben samlat sina krafter för att arrangera första deltävlingen i Allsvenskan Segling. Coronan har satt stopp, förra året bara några dagar före start.

– Då var det väl lite så att luften gick ur, säger Björn Boklund som lett arbetet.

Skanörs lag har fortsatt segla och slutade 2021 på 15:e plats. Men det var med flaggan i topp. Skanör vann två av matcherna i slutomgången. Nu blir det fart i seglen även för SBK:s ledning och medlemmar på land.

Helgen 13–15 maj ska deltävlingen äntligen bli av. Det är ett stort uppdrag för en liten klubb som Skanör. För 10–15 år sedan fanns det knappt några unga seglare i hamnen.

De senaste åren har Skanör haft fullspikade kurser i optimist- och jollesegling. Specialiteten är C55:or. I den klassen har två av ungdomarna som vuxit upp i klubben, Oscar och Hugo Johansson, blivit flerfaldiga svenska mästare. Många unga Skanörseglare har också placerat sig bra i nordiska mästerskap i optimistjollesegling.

För fyra år sedan kvalificerade klubben sig till Allsvenskan Segling, där landets 18 bästa lag kämpar om platserna. Nu blir tävlingen ett av klubbens största evenemang någonsin och ett av årets största på Falsterbonäset.

Skanörs hamn ligger längst ut på Sveriges lilla flik i sydväst, Falsterbonäset. Utanför hamnen är det ofta fritt blås och höga vågor. Ett par distansminuter söder om hamnen möter Östersjön Öresund. Strömmarna är tuffa, men kvällssolen över bryggorna smått berömd.

Publiken kan se tävlingarna från piren i väst och inte minst från Badhytten, en populär restaurang som invigdes för några år sedan.  I klubbens arbete ingår att lägga kablar kors och tvärs över området så att alla kan se och höra vad som händer. Speaker, intervjuare och livekameror följer hela tävlingen. De som inte kan ta sig till Skanör kan följa alla seglingar på Youtube.

Hela hamnen, kommunen Vellinge och många andra stöttar på nytt. Tredje gången gillt, alltså.

I laget från Skanör: Angelica Grönvall. August Vigild Nilsson, Hugo Johansson och Oscar Johansson

Bild från Allsvenskan. Foto: Daniel Stenholm, Svenska Seglarförbundet.