10 mars, 2022

Oligarken sparkade hela besättningen på beslagtagna superyachten

Nyheten att oligarken Alisher Usmanovs superyacht Dilbar hade beslagtagits blev en världsnyhet förra veckan. Han var den första av de riktigt kända oligarkerna och vännerna i den innersta kretsen i Kreml som drabbades riktigt hårt av sanktionerna.

Nu visar det sig att hela den 96 personer starka besättningen på privatyachten, som ligger i docka vid varv i Tyskland, har fått sparken. Anledningen är att det inte finns pengar att betala lönerna. Det står i stark kontrast till den lyxiga stil som superyachten utstrålar med ett liv i sådan lyx som nästan ingen ens kan drömma om.

Den 512 fot långa (156 m) Dilbar har ett deplacement på cirka 16 000 ton. Hon är byggd vid prestigevarvet Lürssen i Tyskland och kostade cirka 600 MUSD, motsvarande knappt 6 miljarder svenska kronor. Det innebär att fartyget har en årlig driftskostnad på minst 600 Mkr, troligen mer eftersom allt är superlyx och elegans i världsklass.

Lönekostnaden är därmed bara en del av den stora utgiften att driva en sådan här yacht. Det förklarar också varför superyachter i den här klassen är oligarkernas ytterst statuspryl, det går helt enkelt inte att köpa något som imponerar på alla andra mer än en superyacht – eller flera. Många av oligarkerna har ett antal superyachts, expeditionsyachts och annan kringutrustning.

Lönerna på de här fartygen kan ligga på knappt 2 000 USD i månaden för enkla arbeten som tvättning av yachten (dagligen uppifrån och ned) till väldigt stora summor för befälen.

Sju ryska oligarker, inklusive Roman Abramovitj, fick sina tillgångar frysta av Storbritannien 10 mars, enligt Dagens Industri. Abramovitj äger flera superyachts, bland andra den 164 m långa Eclipse från 2009 och den helt nya Solaris på 140 m. Den senare kostade över 5 miljarder kronor att bygga…

Förutom de rejäla lönerna på superyachterna ingår ofta en stor andel dricks i ersättningarna. På Abramotijs Eclipse får besättningen till exempel dela på cirka 25 Mkr per år för sociala utgifter, personalfester med mera. Arbetstiderna kan dock vara helt extrema på dessa flytande palats där det gäller att alltid vara till lags och ställa upp för ägaren.

Usmanov själv var innan kriget i Ukraina god för 18,6 miljarder USD, enligt Forbes.

Lars-Åke Redéen

Bilder från Wikipedia.