21 mars, 2022

Ostindiefararen Götheborg seglar till Helsingfors

Finland och huvudstaden Helsingfors blir det andra stoppet på Ostindiefararen Götheborg of Swedens stora Asienexpedition 2022/2023. Skeppet kommer till Helsingfors till midsommar – 23–27 juni – och kommer att ligga vid Makasiini Terminal/Magasinterminalen mitt i Helsingfors.

Götheborg of Sweden har varit i Helsingfors två gånger förut, i juni 2008 och i juli 2013.

– Skeppet har blivit väldigt väl emottaget de två gånger som det tidigare besökt Helsingfors och vi är väldigt glada att kunna återvända. En rutt till Asien via Östersjön är inte helt självklar, men när vi beslutade att utöka expeditionen till två år gjorde vi det för att möta det stora intresse som vi såg under expeditionen till Stockholm 2021, bland annat från Finland, säger Kristoffer Bennis, Expeditionsledare för Götheborg of Sweden.

Skeppet kommer att ligga vid Makasiini Terminal/Magasinterminalen, i Södra hamnen och vid Gamla Saluhallen i Helsingfors. Under de dagar som hon ligger vid kaj kommer det att vara öppet för besökare.

– Götheborg kommer att vara ett välkommet tillskott i sommar, när turistsäsongen på allvar startar i sjöfartsstaden Helsingfors. Skeppets tema för expeditionen är hållbarhet, en fråga som är av yttersta vikt inom turistsektorn, och där Helsingfors satsar ambitiöst på att vara världens mest hållbara turistdestination, säger Nina Vesterinen, turistchef för Helsingfors stad.

I samband med att Helsingfors släpps som hamnstopp, blir det också möjligt att anmäla sitt intresse för att segla med som jungman på den andra etappen på expeditionen: Helsingborg–Helsingfors. För varje seglingsetapp krävs 70 personer som seglar skeppet. Ungefär 20 personer är professionell besättning. Övriga är privatpersoner, jungmän, som seglar med för att uppleva äventyret och lära sig segla ett 1700-talsskepp.

Götheborg ska lämna Helsingborg 17 juni och anlända till Helsingfors 23 juni. Seglingsetappen kommer bland annat att bjuda på ljusa juninätter och segling genom det vackra skärgårdshavet, en av världens största skärgårdar.

Asienexpeditionen 2022/2023

Götheborg ska avsegla från Göteborg 8 juni med planerad ankomst till Shanghai i september 2023. Skeppet kommer att segla i Östersjön och Nordeuropa för att sedan fortsätta ner till Medelhavet. Under vintern 2022/2023 kommer skeppet stanna i Medelhavet, för att under tidig vår 2023 segla mot Asien. Målsättningen med expeditionen till Asien är att använda skeppet som en mötesplats och plattform för företag och partners, med fokus på hållbarhet och stora möjligheter för svenskt näringsliv.

Ostindiefararen Götheborg – historia

Götheborg är en kopia av den ostindiefarare Götheborg som gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp 1745. År 1984 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet och 1995 påbörjades bygget av det nya skeppet. Åtta år senare, 2003, sjösattes Götheborg. 2005–2007 seglade skeppet den historiska rutten till Asien och tillbaka. Därefter genomfördes ett antal expeditioner runt om Europa, den senaste 2015. Sommaren 2021 seglade skeppet från Göteborg till Stockholm och tillbaka.

Mer information: www.gotheborg.se