21 mars, 2022

Totala sanktioner i marinbranschen – flera superyachter beslagtagna

Det blir inga båtar eller båtmotorer till kunder i Ryssland. Detta efter ett gemensamt beslut taget av EU, som beslutat om sanktioner mot alla ”lyxartiklar”.

Det blir inte heller något lyxliv i de extremt eleganta och påkostade superyachter som varje oligark med självaktning betraktar som sin viktigaste statussymbol.

Sedan västvärldens sanktioner mot Ryssland inleddes på grund av kriget i Ukraina har flera superyachter beslagtagits.

Den första stora superyachten som konfiskerades är världens största megayacht med namnet ”Dilbar”. Fartyget tillhör den ryska oligarken Alisher Usmanov och är värt över fem miljarder kronor. Ägaren Alisher Usmanov, som är en mycket nära vän till Putin, fick sin yacht beslagtagen vid Lürssens varv i Tyskland. Yachten befann sig i Hamburg för en flera månader lång översyn.

Den 512 fot långa (156,0 m) och nästan 16 000 ton tunga yachten är inte bara en av världens största utan också en av de vackraste med eleganta linjer och harmonisk design från norrmannen Espen Öino. Lürssen i Tyskland, har byggt ”Dilbar” för Usmanovs räkning för 600 MUSD, motsvarande över 5,5 miljarder kr. Fartyget tog 52 månader att bygga.

Senare har flera andra yachter beslagtagits, framför allt i Italien och i Spanien. Bland annat den 85 m långa superyachten Valerie, som konfiskerades i hamnen i Barcelona. Fartyget tillhör oligarken Sergei Chemezov, som blivit vd för Rostec Corporation efter en karriär inom KGB.

Fallet med Chemezov är lite annorlunda än övriga beslag eftersom han även har kunnat länkas till diverse dokument i den så kallade Panamaläckan, som avslöjats av en internationell grupp med grävande journalister.

Valerie är ett superlyxigt fartyg med ett värde på cirka 1,5 miljarder kronor. Hon är byggd hos prestigevarvet Lürssen i Tyskland och har plats för tolv gäster i nio kabiner plus besättning. Valerie har tidigare gått att chartra för 1 Mkr i veckan, men hon lär stanna vid kaj ett tag.

Även världens största seglande superyacht – Sailing Yacht A – har beslagtagits. Detta är inte världens vackraste yacht, men säkerligen en av de allra mest påkostade. Den 143 m långa tremastaren Sailing Yacht A är helt extrem i det mesta. Även priset är extremt med minst 6 miljarder kronor och en årlig driftskostnad på uppåt 750 Mkr.

Fartyget, som konfiskerades i Italien, tillhör den ryska gödseloligarken (!) Andrey Melnichenko, som även äger den helt motordrivna superyachten A, som mest påminner om en gigantisk ubåt.

Den ryska fritidsbåtsmarknaden är inte någon stor affär för båtbranschen. Ryssarna har en viss båtproduktion hemma och de som verkligen har velat åka båt på varmare platser har haft så välfyllda plånböcker att det har kunnat köpa båt i till exempel Medelhavet.

Bildtext: Dilbar var den första riktigt stora superyachten som beslagtogs.


Sailing Yacht A har beslagtagits.