29 mars, 2022

Första superyachten konfiskerad i England

Den 191 fot (58,5 m) långa superyachten Phi har konfiskerats i London. Det är den första av de förmodade oligarkyachterna som har konfiskerats i England.

Yachten har konfiskerats som ett led i sanktionerna mot Ryssland. Vem som äger superyachten är dock oklart och väldigt svårt att reda ut. De engelska myndigheterna tror dock att det är en rysk affärsman med goda förbindelser till Kreml.

Phi byggdes av Royal Huisman i Nederländerna med leverans 2021. Hon ligger för närvarande vid kaj i Canary Wharf i London. Hon har en bredd på 9,75 m och ett grosstonnage på 499 GT.

Upp till tolv gäster kan bo ombord i de lyxiga hytterna. Yachten har även plats för elva personers besättning. Hon är helt byggd i aluminium, både skrov och överbyggnad, och har en toppfart på 22 knop med två stycken MTU-dieslar. Motorerna är av typen 12V 2000 M96L och leverar 1 655 hk (1 234 kW) vardera.

Vid leverans var Phi värderad till 45 MUSD, motsvarande 450 Mkr.

Bilder: Superyacht Times